Americký Senát potvrdil Stevena Mnuchina vo funkcii ministra financií

NETKY.SK • 14 Február 2017, 08:30 • 2 min
Americký Senát potvrdil Stevena Mnuchina vo funkcii ministra financií

WASHINGTON - Senát, republikánmi ovládaná horná komora amerického Kongresu, potvrdila v pondelok bývalého bankára a finančníka Stevena Mnuchina ako ministra financií v administratíve nového prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie prebehlo takmer presne po straníckej línii, keď 54-ročného exmanažéra investičnej banky Goldman Sachs podporilo 53 senátorov, proti bolo 47. Z tábora opozičných demokratov podporil Mnuchina len senátor Joe Manchin zo štátu Západná Virgínia, informovala agentúra Reuters.

 

Mnuchin, ktorý nemá skúsenosti s vládnou funkciou, pôsobil 17 rokov v investičnej banke Goldman Sachs. V Trumpovej predvolebnej kampani mal na starosti finančné operácie.

 

Po svojej nominácii vlani koncom novembra povedal, že sa plánuje zamerať na daňovú reformu a zmeny v obchodných dohodách. Najmä od reformy daňového systému si sľubuje dosiahnutie troj- až štvorpercentného rastu americkej ekonomiky.

 

Mnuchin, podobne ako Wilbur Ross, ktorého si Trump vybral na post ministra obchodu, plánuje aj rozsiahlu reformu daní. Tú Mnuchin v rozhovore pre CNBC označil za najväčšiu daňovú reformu od dôb Ronalda Reagana.

 

"Sme presvedčení, že znížením firemných daní naštartujeme výrazný rast ekonomiky a s ním aj rast osobných príjmov," povedal Mnuchin. Dôsledky zníženia korporátnych daní by mal vykompenzovať menší počet daňových výnimiek. "Daňový systém je v súčasnosti až príliš komplikovaný," uviedol Mnuchin.

 

Nový minister financií USA patrí ku kritikom regionálnych obchodných dohôd a podobne ako Trump uprednostňuje uzatváranie bilaterálnych dohôd s obchodnými partnermi.

 

Kritici vyčítajú Mnuchinovi, že v roku 2009 po prepuknutí finančnej krízy ako šéf banky OneWest (predtým IndyMac) sa zbavil viac ako 36.000 majiteľov domov. Naopak - republikánom sa páči Mnuchinova rutina vo finančnom sektore, ako aj jeho dlhoročné skúsenosti s rokovaniami so súkromnými spoločnosťami a uzatváraním kompromisov.

 

Mnuchin tiež pomáhal financovať hollywoodske trháky ako Avatar a Americký ostreľovač či animovaný film Lego príbeh: Batman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies