Americký Senát podporuje zavedenie dane z internetového predaja

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 09:25 • 2 min
Americký Senát podporuje zavedenie dane z internetového predaja

WASHINGTON - Americký Senát v stredu odstránil jednu z procedurálnych prekážok brániacich Spojeným štátom americkým v schválení zákona, ktorý by umožnil zdanenie internetového predaja.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasnej americkej legislatívy jednotlivé štáty môžu žiadať vyberanie dane z predaja len od spoločností, ktoré vlastnia fyzické obchody alebo majú partnerské predajne v rámci hraníc štátu. Pri kúpe tovaru od firiem z iného štátu majú spotrebitelia daň odviesť sami, máloktorý z nich ale o tom vie. Internetoví predajcovia majú vďaka tomu na mnohých trhoch cenovú výhodu oproti ich konkurentom s kamennými obchodmi. Nový zákon by umožnil štátom, aby žiadali zaplatenie dane z predaja aj od spoločností mimo ich jurisdikcie, pričom by výnimku tvorili spoločnosti, ktoré za hranicami domovského štátu ročne predajom zarobia menej ako 1 mil. USD.

Zákon podporujú prevádzkovatelia obchodných reťazcov, ako napríklad Wal-Mart Stores alebo Best Buy, vlády niektorých amerických štátov i internetový predajca Amazon.com, ktorý dúfa, že by mu zákon zjednodušil odvádzanie daní na trhoch v USA. Zmenu legislatívy podporuje aj prezident Barack Obama. Zákon by mohol "vyrovnať šance pre lokálny maloobchod, ktorý každý deň cenovo podliezajú internetoví obchodníci z iných štátov," povedal v utorok hovorca Bieleho domu Jay Carney. Proti zmene sú mnohí prevádzkovatelia online obchodov, vrátane spoločnosti EBay, ktorá tento týždeň vyzvala milióny svojich užívateľov, aby presvedčili svojich zástupcov v parlamente, nech zákon nepodporia. Kritici tvrdia, že legislatíva by skomplikovala situáciu najmä menším podnikateľom, ktorí by sa museli vysporiadať s navzájom si odporujúcimi zákonmi v jednotlivých štátoch a investovať do nového softvéru. 

Predpokladá sa, že Senát o schválení návrhu bude hlasovať ešte tento týždeň. Je však menej pravdepodobné, že po schválení prejde rovnako hladko aj Snemovňou reprezentantov, keďže niektorí republikánski poslanci ho vnímajú ako zvýšenie daní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies