Americký Senát odobril členstvo Čiernej Hory v NATO

NETKY.SK • 12 Január 2017, 16:59 • 2 min
Americký Senát odobril členstvo Čiernej Hory v NATO

BRUSEL - Výbor pre zahraničné vzťahy amerického Senátu prijal v stredu uznesenie podporujúce členstvo Čiernej Hory v NATO.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí 28-člennej aliancie už vlani v máji podpísali v Bruseli prístupový protokol, podľa ktorého sa Čierna Hora môže stať v poradí 29. členom tohto zoskupenia. Zástupcovia Podgorice sa mohli odvtedy zúčastňovať ako pozorovatelia na stretnutiach NATO a boli zastúpení aj na júlovom summite aliancie vo Varšave.

 

Čiernohorský premiér Milo Djukanovič v čase podpisu prístupového protokolu vyjadril nádej, že všetci členovia aliancie stihnú ratifikáciu už v priebehu 12 mesiacov.

 

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že americkému Senátu sa to podarilo až na druhý raz. Senátny výbor pre zahraničné vzťahy príslušné uznesenie prijal už v priebehu vlaňajška, ale samotný Senát o ňom do konca roka nehlasoval.

 

Americká ústava pre schválenie nových členov NATO vyžaduje dvojtretinový počet hlasov v 100-člennom Senáte.

 

Vstup Čiernej Hory do NATO bude znamenať prvé rozšírenie aliancie od roku 2009, keď sa jej členmi stali Albánsko a Chorvátsko.

 

Reuters uviedla, že hoci je Čierna Hora dlhodobým spojencom Ruska, vzťahy Podgorice s Moskvou v poslednej dobe ochladli vzhľadom na snahy čiernohorskej vlády o užšie prepojenie so Západom. Čierna Hora sa ako kandidát na členstvo v EÚ pripojila k sankciám Bruselu voči Rusku, ktoré nasledovali po anexii polostrova Krym.

 

K hlasovaniu amerického Senátu o čiernohorskej prihláške do NATO došlo iba niekoľko dní pred tým, ako sa prezidentskej funkcie v USA ujme Donald Trump.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies