Americký Senát odhlasoval nové sankcie voči Rusku

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 08:01 • 2 min
Americký Senát odhlasoval nové sankcie voči Rusku

WASHINGTON - Horná komora amerického Kongresu schválila dnes nový súbor sankcií voči Rusku, ktorému pripisuje zasahovanie do vlaňajších prezidentských volieb v USA, ako aj agresiu v Sýrii a na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Ďalekosiahle sankčné opatrenia sú namierené proti kľúčovým sektorom ruskej ekonomiky a jednotlivcom spájaným s kyberútokmi. Spoločný návrh republikánov a demokratov podporilo v hlasovaní 97 senátorov, zatiaľ čo proti boli len dvaja.

 

Agentúra AP uviedla, že zákonodarcovia podnikajú kroky proti Rusku, keďže neprišla rázna odozva zo strany prezidenta Donalda Trumpa. Ten sa totiž snaží o zlepšenie vzťahov s Moskvou a odmieta uznať, že k jeho víťazstvu vo voľbách prispeli ruské hakerské útoky, ktorých terčom bola e-mailová komunikácia členov americkej Demokratickej strany.

 

Nové protiruské opatrenia boli pripojené k návrhu zákona o sprísnení sankcií voči Iránu, o ktorom Senát momentálne rokuje a ktorý má takisto podporu v radoch republikánov i demokratov. Po schválení častí týkajúcich sa Iránu bude celá legislatíva postúpená Snemovni reprezentantov.

 

Spojenie postihov voči Rusku a Iránu môže predstavovať problém pre Trumpovu administratívu, ak by sa pokúsila rozhodnutie Kongresu zvrátiť, keďže protiiránske opatrenia podporuje.

 

Minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyjadril na pôde Kongresu pochopenie pre zmýšľanie zákonodarcov, ktorí chcú voči Rusku vyvodiť dôsledky za jeho zasahovanie do volieb, ale vyzval ich, aby nezväzovali ruky Trumpovi a nenarúšali komunikačné kanály medzi USA a Ruskom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies