Americký profesor: Vďaka Trumpovi sa môže stať Európa silnejšou

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 11:08 • 2 min
Americký profesor: Vďaka Trumpovi sa môže stať Európa silnejšou

WASHINGTON - Začala sa nová kapitola v americko-európskych vzťahoch a Európa môže z tejto zmeny vyjsť posilnená.

slovakia

left justify in out

Myslí si to Henry Farrell, profesor politológie a medzinárodných vecí na Univerzite Georga Washingtona. Reagoval tak na slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že Európa sa musí začať starať sama o seba. "Časy, v ktorých sme sa mohli úplne spoľahnúť na iných, sú preč. To som zažila v ostatných dňoch... A práve preto môžem iba povedať: My, Európania, musíme skutočne vziať náš osud do našich vlastných rúk," povedala v nedeľu Merkelová.

 

Farrell v článku pre denník Washington Post napísal, že ide o obrovskú zmenu v politickej rétorike. Nemecká kancelárka podľa neho vyhlásila novú kapitolu vo vzťahoch medzi USA a Európou. "Merkelovej poznámka o tom, čo zažila v uplynulých dňoch, je jasnou odvolávkou na katastrofálnu cestu prezidenta Trumpa po Európe. Jej presvedčenie, že Spojené štáty už nie sú spoľahlivým partnerom, je priamym výsledkom Trumpových slov a činov," napísal profesor.

 

Pripomenul, že šéf Bieleho domu na starom kontinente nepotvrdil záväzok USA voči článku 5 zmluvy o Severoatlantickej aliancii, ktorý hovorí o vzájomnej pomoci medzi členskými štátmi a ktorý bol podľa neho záštitou bezpečnostných vzťahov medzi Európou a USA uplynulé tri generácie. Trump sa tiež odmietol zaviazať k parížskej klimatickej dohode.

 

"Toto upevňuje dojem, že Spojené štáty nie sú spoľahlivý partner. Kým mnohé autoritárske štáty sú rozradostené z jeho zvolenia a krokov, keďže nie je pravdepodobné, že by zatlačil na ich ľudské práva a iné bolestivé body, tradiční spojenci USA sú enormne skľúčení," hodnotí Farrell.

 

Nemecko a Európa teraz podľa neho pravdepodobne vezmú na seba oveľa podstatnejšiu a nezávislejšiu úlohu než kedykoľvek v predošlých 70 rokoch. "Merkelovej rétorika jasne naznačuje, že ako transatlantický vzťah slabne, tak Európska únia bude silnieť. Keď spája odchod Británie z Únie s americkou nespoľahlivosťou, tak naznačuje, že teraz, keď je Británia von, bude sa môcť EÚ sústrediť na danie si svojich vecí do poriadku. Poháňať to bude silnejší vzťah medzi Nemeckom a Francúzskom," myslí si profesor.

 

Dodáva, že v budovaní silnejšej Európy bude Merkelová čeliť vlastným výzvam, akými sú napríklad štáty ako Poľsko a Maďarsko, ktoré v mnohých otázkach súhlasia viac s Trumpom než s Nemeckom, či juhoeurópske krajiny, ktoré sa stále pohoršujú nad úspornými opatreniami z dielne Nemecka.

 

Ak však nemecká kancelárka rozhodujúco vyhrá nadchádzajúce voľby a dokáže si zabezpečiť dostatok podpory od ostatných štátov Únie, tak podľa neho dá do pohybu podstatný, dlhodobý posun vo vzťahu EÚ-USA. "Merkelovej temperament je protikladom Trumpovho. Je veľmi opatrná. Táto reč nie je impulzívnym krokom. Merkelová začína vysvetľovať, že je možná iná EÚ - silnejšia, viac sa spoliehajúca na seba a neinklinujúca k vyhľadávaniu líderstva Spojených štátov," napísal Farrell.

 

Podobné zmeny sa podľa neho môžu odohrať aj v iných častiach sveta. "Ľudia zatiaľ nezačali seriózne uvažovať o následkoch Trumpovho zvolenia na globálnu politiku. V niektorých častiach sveta to vytvára veľké príležitosti... Je pravdepodobné, že spojenci opätovne nastavia svoje správanie a predovšetkým svoju závislosť od Spojených štátov. Nebudú chcieť, aby ich bezpečnosť úplne závisela od krajiny, ktorá si je schopná zvoliť prezidenta takého nestáleho, akým je Trump," dodal Farrell.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona