Obama vo Varšave: Americká polícia sa musí zbaviť predsudkov

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 07:29 • 2 min
Obama vo Varšave: Americká polícia sa musí zbaviť predsudkov

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama dnes hneď po prílete na summit NATO do poľskej metropoly Varšava vyhlásil, že všetci spravodliví ľudia v USA by mali byť znepokojení problémom, ako často polícia strieľa na černochov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obama mal na mysli najnovšie smrtiace streľby policajtov na dvoch Afroameričanov v štátoch Louisiana a Minnesota. Prezident povedal, že aj štatistiky ukazujú rozdiely v tom, ako polícia zaobchádza s Afroameričanmi a Hispáncami. Realita podľa neho potvrdzuje, že polícia strieľa na Afroameričanov a Hispáncov viac ako dvakrát častejšie než na amerických belochov a dvakrát častejšie ich aj zatýka. Obama sa pridal k názoru rozhnevanej verejnosti, že spomínané prípady nie sú ničím zriedkavým.

 

Prezident vyzval americkú justíciu a políciu, aby vykorenila predsudky vo svojich radoch.

 

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že Amerika musí povedať "Sme lepší než toto". Podľa Obamových slov však nejde len o problém Afroameričanov či Hispáncov.

 

Obama na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii vo varšavskom hoteli tiež povedal, že mnohí Američania majú po takýchto incidentoch pocit, že sa stávajú kvôli farbe ich pokožky. "A to bolí. Ale malo by to trápiť nás všetkých," dodal prezident.

Americký líder sa v podobnom duchu vyjadril už skôr na Facebooku, keďže zastrelenie dvoch ľudí policajtmi čoraz viac zamestnáva americkú verejnosť.

 

V meste Baton Rouge v štáte Louisiana bol v utorok 5. júla smrteľne postrelený 37-ročný Alton Sterling, keď sa dostal do potýčky s dvoma belošskými policajtmi pred obchodom so zmiešaným tovarom v prevažne černošskej štvrti. Streľba bola zaznamenaná aj na videu, ktoré sa začalo šíriť na internete.

 

Nasledujúci deň bol na predmestí Minneapolisu v štáte Minnesota zastrelený 32-ročný Philando Castile, keď polícia zastavila jeho auto na ceste. Priebeh tragickej udalosti zaznamenávala mobilným telefónom a v reálnom čase prenášala na Facebook mužova priateľka. Tvrdila, že policajt naňho strieľal "bez jasného dôvodu", keď si muž vyťahoval z vrecka peňaženku s dokladmi, ako ho žiadal policajt.

 

Obama vo Varšave vysvetlil, že celá záležitosť nie je útokom na políciu. Zdôraznil, že on aj ostatní Američania oceňujú, ako policajti riskujú životy, a vyjadril žiaľ nad policajnými príslušníkmi, ktorí zomreli pri výkone služobných povinností.

"Keď ľudia vyhlasujú 'Na životoch černochov záleží', to neznamená, že na modrých životoch nezáleží," povedal Obama a myslel tým uniformovaných policajtov. "To znamená, že na všetkých životoch záleží," dodal.

Obama zdôraznil, že prechováva úctu voči drvivej väčšine policajtov.

 

Matka zastreleného Castila na nočných modlitbách ešte v stredu večer vyhlásila: "Toto musí prestať, hneď teraz."

Valerie Castilová počas modlitieb pred školou, kde jej syn dohliadal na chod tamojšej jedálne, povedala: "Bol to anjel".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona