Americký politológ: Ukrajinská kríza je vážnou hrozbou pre európsku bezpečnosť

NETKY.SK • 17 Február 2014, 10:34 • 2 min
Americký politológ: Ukrajinská kríza je vážnou hrozbou pre európsku bezpečnosť

KYJEV - Americký politológ a špecialista na Rusko Stephen Blank sa domnieva, že ukrajinská kríza je najzávažnejšou hrozbou pre európsku bezpečnosť od čias vojen v bývalej Juhoslávii.

slovakia

left justify in out

V článku v denníku Wall Street Journal Blank pripomína, že po rozpade Juhoslávie v roku 1991 Európska únia deklarovala, že "nastal čas pre Európu". Po tomto vyhlásení však nenasledovali "rozhodné kroky, ale politická paralýza a škriepky," čo malo "tragické dôsledky pre ľudí". Podľa Blanka Kyjev dáva teraz EÚ šancu, aby "odčinila svoje predošlé chyby". 
      

Blank, pôsobiaci ako analytik neziskovej organizácie American Foreign Policy Council, upozorňuje, že neslobodno strácať čas, lebo "keď sa skončí olympiáda v Soči, Moskva už nebude mať dôvod zdržať sa kolosálneho tlaku," ktorého cieľom je "zabezpečiť správnu politickú orientáciu Kyjeva".
      

Autor článku, o ktorom informovala agentúra UNIAN, tvrdí, že Rusko "nepovažuje bývalé republiky ZSSR a východoeurópske štáty za skutočne nezávislé a ich územnú celistvosť za nedotknuteľnú". Kremeľ je podľa Blanka pripravený zopakovať "gruzínsky scenár", ak to bude z jeho pohľadu nevyhnutné. Autor článku je presvedčený, že tento scenár sa nacvičoval počas vojenských manévrov v roku 2009 a 2013. Podotýka, že Moskva a Kyjev sa v decembri dohodli na výstavbe mosta cez Kerčský prieliv, čo Blank označuje "za cestu pre armádu dobyvateľa". Prielivom medzi Čiernym a Azovským morom prechádza hranica medzi Ukrajinou a Ruskom.
      

Po olympiáde sa Rusko bude "vytešovať z imperiálneho snenia", ak EÚ a USA nebudú schopné zasiahnuť na Ukrajine spoločnými silami, upozorňuje americký politológ. Predpokladá ďalej, že ak nečinnosť Európy bude pokračovať, Rusko môže dospieť k záveru, že môže použiť silu alebo "posunie" tento variant riešenia tým, ktorí sú podobného zmýšľania. 
      

Tomuto scenáru sa podľa Blanka možno vyhnúť, ak EÚ čo najrýchlejšie uvalí sankcie na súčasnú ukrajinskú vládu a vytvorí balík ekonomických a politických opatrení na stabilizáciu Ukrajiny, čo otupí expanzionistické snahy Ruska a zaručí orientáciu Ukrajiny na Západ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies