Americký plavec Lochte sa verejne ospravedlnil za vymyslené lúpežné prepadnutie

NETKY.SK • 19 August 2016, 17:12 • 2 min
Americký plavec Lochte sa verejne ospravedlnil za vymyslené lúpežné prepadnutie

RIO DE JANEIRO - Americký plavec Ryan Lochte sa verejne ospravedlnil za vymyslené lúpežné prepadnutie počas olympijských hier v Riu de Janeiro. Podľa agentúry AP priznal, že mal byť úprimnejší a opatrnejší vo svojich vyjadreniach.

slovakia

left justify in out

Brazílska polícia už skôr potvrdila, že neprišlo k žiadnej ozbrojenej lúpeži. Lochte, ktorý je s 12 medailami spod piatich kruhov jedným z najúspešnejších amerických olympionikov, pôvodne tvrdil, že ho okradli po oslavách konca plaveckých súťaží na OH a pri čine naňho mierili zbraňou.

 

"Je to traumatizujúce, keď ste neskoro vonku so svojimi priateľmi v cudzej krajine - navyše s jazykovou bariérou - niekto na vás mieri zbraňou a žiada peniaze za to, že vám dovolí odísť. Mrzí ma, že som nebol úprimnejší a to, ako som opísal nedeľné udalosti. Chcem sa ospravedlniť členom tímu, fanúšikom, sponzorom a organizátorom olympiády za moje správanie sa počas minulého víkendu," napísal v piatkovom stanovisku.

 

Elitného plavca spolu s jeho krajanmi Gunnarom Bentzom, Jackom Congerom a Jimmym Feigenom mala prepadnúť skupina v momente, keď sa taxíkom vracali do Olympijskej dediny.

Oficiálna verzia je však iná. Zábery z bezpečnostných kamier preukázali, že Lochte a jeho partia sa zastavili na benzínovej pumpe, kde sa zaplietli do fyzického stretu s ochrankou čerpadla. Šéf policajného zboru uviedol, že plavci poškodili dvere, dávkovač mydla a rozbili zrkadlo. Pracovníci benzínovej pumpy privolali políciu a snažili sa taxík s Američanmi udržať na mieste činu, ale po zaplatení 100 brazílskych reálov a 20 amerických dolárov plavci napokon odišli.

 

Štvoricu plavcov môže postihnúť trest od Americkej plaveckej federácie, ktorá môže udeliť podmienečný trest, suspendáciu, pokutu alebo ich vylúčiť.

 

Prípad sa od začiatku zamotával, pretože všetci štyria poskytli polícii zmätočné výpovede a rozchádzali sa v počte údajných útočníkov. V stredu vydala brazílska prokuratúra príkaz na zadržanie pasov pre kompletné kvarteto. Congera s Bentzom zadržali na letisku krátko pred tým, ako chceli odletieť do USA. Feigen mal vypovedať na polícii vo štvrtok. Hlavný aktér celého incidentu Lochte sa nateraz komplikáciám vyhol, keďže domov sa vrátil expresne rýchlo už v pondelok.

 

MOV a organizátori olympiády prijali Lochteho ospravedlnenie

 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a organizačný výbor OH 2016 prijali ospravedlnenie amerického plavca Ryana Lochteho.

 

"Je jasné, že sú zranené city mnohých v tejto krajine. MOV chápe, že sú ľudia nahnevaní. Ospravedlnenie je primerané, uvítali sme ho," cituje agentúra dpa slová hovorcu MOV Marka Adamsa. "Samozrejme, akceptujeme jeho ospravedlnenie. Brazílčania sú sklamaní. Mnohí ventilovali svoj hnev na Twitteri. Chceme to uzavrieť," povedal hovorca organizačného výboru Mario Andrada.

 

Lochte sa verejne ospravedlnil za vymyslené lúpežné prepadnutie počas OH. Priznal, že mal byť úprimnejší a opatrnejší vo svojich vyjadreniach. Brazílska polícia už skôr potvrdila, že neprišlo k žiadnej ozbrojenej lúpeži. Plavec, ktorý je s 12 medailami spod piatich kruhov jedným z najúspešnejších amerických olympionikov, pôvodne tvrdil, že ho okradli po oslavách konca plaveckých súťaží na OH a pri čine naňho mierili zbraňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona