Americký plán zastaviť vývoz iránskej ropy pravdepodobne nebude úspešný

NETKY.SK • 8 August 2018, 12:15 • 2 min
Americký plán zastaviť vývoz iránskej ropy pravdepodobne nebude úspešný

Bejrút- Plán Spojených štátov zredukovať export ropy z Iránu na nulu nebude úspešný, povedal v stredu pre iránske médiá minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americkí predstavitelia počas uplynulých týždňov uviedli, že majú v pláne vyvíjať nátlak na ostatné krajiny, aby prestali nakupovať iránsku ropu v rámci úsilia prinútiť Teherán pozastaviť jeho jadrové a raketové programy, ako aj jeho zasahovanie do konfliktov v Sýrii a Iraku.

 

"Ak sa chcú Američania pridŕžať tohto zjednodušujúceho a nemožného plánu, mali by si byť vedomí aj jeho dôsledkov," povedal Zaríf pre iránsku tlač.

 

"Nemôžu si myslieť, že Irán nebude vyvážať ropu a ostatní hej," dodal.Iránsky prezident Hasan Rúhání minulý mesiac a naznačil, že Teherán by mohol uzavrieť strategický Hormuzský prieliv - významnú ropnú trasu - v prípade, že sa USA pokúsia zastaviť export iránskej ropy.

Americký prezident Donald Trump na to odpovedal, že ak bude Teherán pokračovať v hrozbách adresovaných Spojeným štátom, mohlo by to mať preň závažné dôsledky.

 

"Američania zriadili protiiránsku veliteľskú centrálu," podotkol šéf iránskej diplomacie. "Nemôžeme sa nechať vtiahnuť do konfrontácie s Amerikou tak, že padneme do tejto pasce a budeme hrať na bojovom poli," uzavrel Zaríf.

 

Trump minulý mesiac navrhol stretnutie s iránskymi predstaviteľmi, píše Reuters. Zaríf uviedol, že ako sprostredkovatelia v rokovaniach s USA vystupovali v minulosti Omán a Švajčiarsko - v súčasnosti však ani priame, ani nepriame rozhovory medzi Washingtonom a Teheránom neexistujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona