Americký parlament zverejní správu o Bushovom boji proti terorizmu

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:09 • 2 min
Americký parlament zverejní správu o Bushovom boji proti terorizmu

WASHINGTON - Výbor hornej komory amerického parlamentu v utorok zverejní niekoľko rokov pripravovanú správu o postupoch amerických orgánov v rámci boja proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Správa Senátu bude podľa zdrojov agentúry Reuters obsahovať detailné popisy viacerých vypočúvacích praktik Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorá ich aplikovala na zadržaných v reakcii na útoky z 11. septembra. Dialo sa tak na základe špeciálneho programu autorizovaného vtedajším prezidentom Georgeom Bushom. Medzi odhalenými metódami podľa zdroja budú aj hrozby sexuálneho zneužitia či využívanie vŕtačky na zastrašenie. Vláda pre obavy z možných verejných protestov proti USA už posilnila bezpečnosť svojich zariadení po celom svete.

 

Kontroverzné vypočúvacie metódy po útokoch z 11. septembra povolil v rámci vojny proti terorizmu vtedajší prezident George Bush. Zakázal ich až jeho nástupca Barack Obama v roku 2009, kedy zároveň čiastočne zverejnil rozsah ich používania na stovkách zadržaných po celom svete. Podrobovali ich rôznym vypočúvacím metódam hraničiacim s mučením. Najznámejšou bol waterboarding, čiže takzvané simulované topenie. Stelesním boja proti terorizmu bolo väzenie Guantánamo, ktoré sa Obamovi nedarí zatvoriť už šesť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies