Americký novinár: Snowden pôjde pravdepodobne do Venezuely

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 06:43 • 2 min
Americký novinár: Snowden pôjde pravdepodobne do Venezuely

RIO DE JANEIRO- Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden pravdepodobne prijme azyl vo Venezuele, aby unikol trestnému stíhaniu v USA.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v utorok americký novinár Glenn Greenwald, ktorý prvý zverejnil dokumenty od Snowdena, potvrdzujúce rozsiahlu špionáž Spojených štátov. Informovala o tom svetová tlačová agentúra Reuters.

Greenwald povedal v interview, urobenom hneď po jeho online rozhovore so Snowdenom, že Venezuela je tou krajinou, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou zaručí Snowdenovi bezpečnú cestu a pobyt, vzhľadom na to, že Spojené štáty robia nátlak na ostatné štáty, aby ho po odchode z ruského letiska neprijali na svojom území. Venezuela patrí k trom latinskoamerickým krajinám, ktoré ponúkli Snowdenovi azyl, vrátane Nikaraguy a Bolívie.

Podľa Greenwalda je Venezuela väčšia, bohatšia a silnejšia krajina, s väčším vplyvom na medzinárodnej scéne.

Internetová stránka WikiLeaks, ktorá takisto zverejňovala tajné americké dokumenty a poskytuje Snowdenovi právne rady pri hľadaní azylu, v utorok už skôr uviedla, že jeho rozhodnutie bude známe dnes.

Greenwald však vyhlásil, že riešenie krízy je ešte nejasné a môže "trvať dni, hodiny, týždne".

Greenwald - blogger a fejtonista londýnskeho denníka Guardian - povedal, že na základe svojich nedávnych kontaktov so Snowdenom dospel k presvedčeniu, že dokumenty, ktoré mladík vzal americkému Národnému bezpečnostnému úradu (NSA), sú v bezpečí a mimo dosahu akejkoľvek zahraničnej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies