Americký novinár: Biely dom klame o zabití bin Ládina

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:18 • 2 min
Americký novinár: Biely dom klame o zabití bin Ládina

LONDÝN - Verzia Bieleho domu o zásahu elitných vojakov, pri ktorom bol zabitý vodca al-Káidy Usáma bin Ládin, je nepravdivá a vysokopostavení predstavitelia pakistanskej armády v skutočnosti o misii vedeli. Uvádza sa to v článku zverejnenom v nedeľu v britskom dvojtýždenníku London Review of Books, o ktorom dnes informuje tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Verziu Bieleho domu mohol napísať aj Lewis Carroll (anglický spisovateľ a autor románu Alica v krajine zázrakov - pozn. TASR)," uviedol americký novinár Seymour Hersh o oficiálnom opise razie, podľa ktorého Spojené štáty vystopovali bin Ládina v obytnom komplexe v pakistanskom meste Abbottabad tak, že sledovali jeho kuriérov, a potom ho zastrelili pri tajnom zásahu komanda.

 

V článku ostrieľaného investigatívneho reportéra Hersha s 10.256 slovami sa uvádza, že vrcholní predstavitelia pakistanskej armády a špionážnej služby vedeli vopred o razii - novinár sa pritom odvoláva na vysokopostaveného predstaviteľa pakistanskej tajnej služby vo výslužbe a na americké zdroje.

 

Reportér v článku takisto napísal, že Spojené štáty dostali v skutočnosti informácie o mieste bin Ládinovho pobytu od iného bývalého vysokopostaveného predstaviteľa pakistanskej tajnej služby, ktorý sám prišiel na veľvyslanectvo a predal informáciu za 25 miliónov dolárov - výmenou za to ho presťahovali do amerického hlavného mesta Washington D.C.

 

Vplyvní pakistanskí predstavitelia sa podľa článku postarali o to, aby sa neaktivovali poplašné zariadenia, keď dva vrtuľníky s americkým špeciálnym oddielom v máji 2011 preleteli z Afganistanu cez hranicu do Pakistanu a potom smerovali do Abbottabadu zabiť bin Ládina.

 

"Muselo sa to tak urobiť," povedal jeden Pakistanec s väzbami na vedenie ústrednej tajnej služby ISI. "Nie kvôli osobnému obohateniu, ale preto, že všetky americké programy pomoci mali byť zastavené," vysvetlil. "Podľa znenia dohody nielenže mali zostať 'kohútiky otvorené', ale šéfovi ISI povedali, že z toho budú plynúť pre krajinu aj ďalšie výhody," povedal Pakistanec.

 

Podľa Hershovho článku bol v skutočnosti bin Ládin v obytnom komplexe v Abbottabade už od roku 2006 v pakistanskej väzbe a jeden zdroj povedal, že jeho zdravie sa zhoršilo natoľko, že bol invalid.

 

Asad Durání, bývalý šéf pakistanskej špionážnej služby zo začiatku 90. rokov minulého storočia, raz v skoršom interview vyhlásil, že pakistanská tajná služba "pravdepodobne" pred zásahom vedela, kde sa bin Ládin nachádza.

"Ak máte niekoho ako Usáma bin Ládin, neodovzdáte ho do rúk Spojených štátov len tak," povedal Durání pre panarabskú televíziu al-Džazíra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies