Americký najvyšší súd zrušil texaský zákon obmedzujúci interrupcie

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 09:10 • 2 min
Americký najvyšší súd zrušil texaský zákon obmedzujúci interrupcie

WASHINGTON - Americký najvyšší súd odmietol v pondelok zákon štátu Texas, ktorý v roku 2013 zaviedol striktné obmedzenia na výkon interrupčných zákrokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej je tento verdikt najvýznamnejším rozsudkom v prospech práva na umelé prerušenie tehotenstva v USA za viac ako dve desaťročia.

slovakia

left justify in out

Sudcovia osemčlenného najvyššieho súdu v pomere 5:3 odmietli zákon, ktorý pred tromi rokmi presadili texaskí republikáni. K štvorici liberálnych sudcov sa pridal aj jeden z konzervatívnych kolegov.

 

Podľa názoru väčšiny sudcov legislatíva z roku 2013 neprimerane zaťažovala ženy, ktoré si uplatňovali právo na interrupciu na základe ústavou zaručeného práva na súkromie. Toto právo vyplýva z prelomového verdiktu v spore Roe vs. Wade z roku 1973, ktoré vyústilo vo faktické povolenie interrupčných zákrokov na celom území USA.

 

Texaský zákon na najvyššej federálnej súdnej inštancií napadli poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, podľa ktorých reštrikcie bezdôvodne regulovali a komplikovali fungovanie interrupčných kliník a vytvárali tlak na ich uzavretie. Úrady štátu Texas zákon bránili poukazovaním na potrebu ochrany zdravia žien.

 

Texaských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v spore pred najvyšším súdom podporila aj administratíva demokratického prezidenta USA Baracka Obamu. Tá pondelkový verdikt privítala a zdôraznila, že obmedzenia platné v Texase protiústavne obmedzovali reprodukčnú slobodu žien.

 

Pondelkový verdikt najvyššieho súdu môže podľa agentúry Reuters potenciálne viesť k zrušeniu interrupčných obmedzení aj v iných konzervatívnych štátoch USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies