Americký Najvyšší súd pozastavil homosobáše v Utahu

NETKY.SK • 7 Január 2014, 18:09 • 2 min
Americký Najvyšší súd pozastavil homosobáše v Utahu

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v pondelok pozastavil oddávanie dvojíc rovnakého pohlavia v štáte Utah, ktorého vláda sa odvolala proti rozsudku označujúcemu predošlý zákaz uzatvárania homosexuálnych manželstiev na jeho území za protiústavný.

slovakia

left justify in out

Opatrenie schválené v roku 2004 voličmi v referende podľa rozhodnutia federálneho sudcu z 20. decembra porušovalo právo homosexuálov na rovnosť pred zákonom a jeho zrušenie už stihlo využiť niekoľko stoviek párov. Najvyšší súd napriek tomu vyhovel žiadosti utažského generálneho prokurátora Seana Reyesa o pozastavenie výkonu rozhodnutia, kým odvolací senát nevydá konečný verdikt.

Homosexuálne manželstvá momentálne uznáva 17 z 50 štátov USA ako aj hlavné mesto Washington s osobitným štatútom. Rozsudok v prípade Utahu je dôležitý okrem iného aj preto, že spochybňuje podobné zákazy uplatňované inými štátmi. Najvyšší súd USA ešte v júni rozhodol o protiústavnosti takzvaného Zákona o obrane manželstva, ktorý dvojiciam rovnakého pohlavia odopieral výhody poskytované manželom federálnymi úradmi. Právna úprava manželstiev napriek tomu zostáva v jurisdikcii jednotlivých štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona