Americký módny návrhár Calvin Klein má 75 rokov

NETKY.SK • 18 November 2017, 13:28 • 2 min
Americký módny návrhár Calvin Klein má 75 rokov

NEW YORK/BRATISLAVA - Americký módny návrhár Calvin Klein bude mať v nedeľu 19. novembra 75 rokov. Je známy ako minimalista a majster farieb, taktiež svojimi provokatívnymi návrhmi.

slovakia

left justify in out

Calvin Klein, celým menom Calvin Richard Klein, sa narodil 19. novembra 1942 v židovskej rodine v New Yorku v Spojených štátoch amerických. Jeho otec bol prisťahovalcom z Maďarska. Po štúdiu na Newyorskom inštitúte módy a technológií (New York's Fashion Institute of Technology) strávil päť rokov navrhovaním oblečenia pre newyorské obchody. V roku 1968 založil spolu s priateľom Barrym Schwartzom spoločnosť, ktorá sa v 70. a 80. rokoch 20. storočia špecializovala na džínsové odevy. V roku 1979 vyvolal škandál, keď sa na reklamných plagátoch ukázala herečka Brooke Shieldsová iba v jedinom kuse oblečenia – džínsoch značky Calvin Klein.

 

Podobnú stratégiu reklamy zvolil aj v roku 1982 pri propagácii mužskej spodnej bielizni. Inokedy čisto úžitkový výrobok sa "počas noci" zmenil na predmet túžby. Kontroverzné reklamy so sexuálnym podtextom opäť vyvolali negatívne reakcie, ale zároveň tovar veľmi dobre predávali. Jeho modely sú unisex, teda jeho tričká i džínsy môžu nosiť muži aj ženy.

 

Pre módny dom Calvin Klein tvorili známi dizajnéri, akými sú Jil Sander, Italo Zucchelli a Romeo Gigli. Tvárami kolekcií boli slávne osobnosti, ako napríklad Marky Mark alebo Kate Moss (ktorá bola tvárou jeho parfumu Obsession), Natalia Vodianova, David Beckham alebo švédsky futbalista Freddie Ljungberg. V roku 1997 rozšíril činnosť o výrobu hodiniek.

 

Držiteľ najrôznejších ocenení za módne návrhárstvo predal v roku 2005 svoje impérium za 430 miliónov dolárov americkému košeľovému gigantu Phillips-Van Heusen, značka ale zostala.

 

Z módnej branže Calvin Klein však nezmizol, naďalej sa zúčastňuje prehliadok a rôznych módnych akcií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona