Americký minister zahraničných vecí Tillerson sa vydáva na prvú pracovnú cestu

NETKY.SK • 15 Február 2017, 09:52 • 2 min
Americký minister zahraničných vecí Tillerson sa vydáva na prvú pracovnú cestu

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uskutoční tento týždeň svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii šéfa diplomacie. Do Európy Tillerson odcestuje ešte dnes, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tillerson sa vo štvrtok a v piatok v nemeckom Bonne zúčastní na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov skupiny G20. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí USA z noci nadnes bude mať Tillerson aj separátne rokovania s kolegami z Británie, Saudskej Arábie a Ománu. Zúčastní sa aj na diskusii o situácii v Sýrii a Jemene.

Podľa agentúry TASS sa v Bonne stretne aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý má naplánovanú i schôdzku s nemeckým rezortným kolegom Sigmarom Gabrielom.

Tillersonova návšteva v Európe sa uskutočňuje v čase zmätkov súvisiacich s demisiou poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna a v situácii, keď v Európe panuje znepokojenie ohľadom priorít a záväzkov Spojených štátov.

Flynn odstúpil z postu poradcu prezidenta USA Donalda Trumpa pre otázky národnej bezpečnosti po tom, ako sa dostal pod tlak kvôli svojim kontaktom s ruskou vládou. Vo svojom vyhlásení Flynn v noci na pondelok konštatoval, že neúmyselne nehovoril celú pravdu o svojich telefonátoch s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom, ktoré sa týkali okrem iného aj nových sankcií voči Rusku, pripravovaných vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona