Americký minister obrany: Vojenský zásah USA voči Iránu je stále na stole

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 07:38 • 2 min
Americký minister obrany: Vojenský zásah USA voči Iránu je stále na stole

WASHINGTON - Spojené štáty napriek dohode svetových mocnosti s Iránom o jeho jadrovom programe nezavrhli možnosť vojenskej akcie proti Teheránu.

slovakia

left justify in out

"Jedným z dôvodov, prečo tá dohoda je dobrá dohoda, je zachovanie možnosti vojenského úderu Spojených štátov proti Iránu," povedal minister obrany USA Ashton Carter v nedeľu počas letu do Izraela. Ak sa bude Irán napriek dohode dosiahnutej minulý týždeň vo Viedni snažiť získať jadrovú zbraň, môžu Spojené štáty zasiahnuť vojensky. "Túto možnosť sme zachovali a stále ju zlepšujeme," konštatoval Carter.


Šéf Pentagónu ubezpečil, že USA chcú prehĺbiť vojenskú spoluprácu so svojimi tradičnými spojencami v regióne, ako sú Izrael a Saudská Arábia. Vzhľadom na "potenciál pre agresiu a nebezpečné aktivity Iránu" sa USA vždy snažia vylepšiť svoju pozíciu. Zamerané je to aj na boj proti extrémistickým skupinám v regióne, ako je Islamský štát.
S Izraelom jeho krajina už spolupracuje predovšetkým v protiraketovej obrane a boji proti terorizmu, povedal ďalej Carter. Existuje však mnoho ďalších oblastí, v ktorých by sa mohla spolupráca rozšíriť, "a my sme pripravení urobiť viac".

 

Carter sa dnes stretne s izraelským ministrom obrany Mošem Jaalonom a ďalšími vojenskými predstaviteľmi. Jeho stretnutie s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom je naplánované na utorok pred odletom do Saudskej Arábie.


Netanjahu odsúdil dohodu s Teheránom ako "historický omyl". Aj Saudská Arábia je voči jadrovej dohode s Iránom veľmi skeptická. Carter počas svojej cesty po regióne navštívi aj Jordánsko, kde sa stretne sa s kolegami jordánskeho pilota, ktorého zaživa upálili islamisti.


Siahodlhé rokovania šiestich svetových mocností s Iránom sa skončili 14. júla vo Viedni. Iránska vláda sa zaviazala k ďalekosiahlym škrtom v obohacovaní uránu a akceptovala komplexné inšpekcie svojich jadrových zariadení. Na oplátku budú zrušené sankcie proti Iránu; tie však môžu byť okamžite obnovené, ak Teherán nebude plniť podmienky dohody.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona