Americký minister obrany v Bruseli potvrdil pokračujúcu podporu pre NATO

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:50 • 2 min
Americký minister obrany v Bruseli potvrdil pokračujúcu podporu pre NATO

BRUSEL - Severoatlantická aliancia zostáva pevným základom pre Spojené štáty aj pre celé transatlantické spoločenstvo. Počas svojho prvého vystúpenia na zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli to vyhlásil nový americký minister obrany James Mattis.

slovakia

left justify in out

Americký minister obrany James Mattis vyzval dnes spojencov v Severoatlantickej aliancii, aby ešte do konca tohto roka začali zvyšovať svoje výdavky na obranu. V opačnom prípade pohrozil "oslabením" amerických záväzkov voči NATO.

 

Varovanie nového šéfa Pentagónu, ktoré je v súlade s predchádzajúci výrokmi prezidenta USA Donalda Trumpa, odznelo v jeho prvom vystúpení na zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. Mattis neuviedol, ako konkrétne by sa oslabenie amerických záväzkov voči aliancii prejavilo.

 

Súčasne vyjadril presvedčenie, že aliancia sa dokáže úspešne prispôsobiť meniacim sa bezpečnostným výzvam súčasného sveta.

 

Mattisovo prvé vystúpenie pred spojencami z NATO sa nieslo v znamení očakávania zo strany ostatných členských krajín, že USA potvrdia svoj záväzok k pokračujúcej podpore aliancie.

 

Mattis podľa vopred pripraveného textu svojho prejavu ministrom povedal, že NATO by malo ešte tento rok prijať plán postupného zvyšovania obranných výdavkov až na dohodnutú úroveň dvoch percent HDP, uviedla agentúra AP.

 

"Aliancia zostáva pevným základom pre Spojené štáty a pre celé transatlantické spoločenstvo," uviedol Mattis po príchode na ministerské rokovania. Vyjadril pritom pripravenosť zúčastniť sa na "otvorenom dialógu medzi priateľmi a spojencami" o ďalšom smerovaní aliancie, o jej transformácii a o spoločne zdieľaných záväzkoch.

 

"Verím, že opäť dokážeme potvrdiť, že vieme zareagovať na meniace sa okolnosti. Urobili sme tak v minulosti a máme všetky dôvody dúfať v to, že dokážeme cielene a spoločne zareagovať aj teraz," povedal Mattis.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil Mattisove ubezpečenia a zdôraznil, že "silná aliancia je dobrá pre Európu aj pre Severnú Ameriku".

 

Hlavnými témami dvojdňových rokovaní ministrov obrany NATO (15-16.2) je potreba zvyšovania výdavkov na obranu a boj proti terorizmu. Ministri sa okrem toho budú venovať aj otázkam účinnejšej kybernetickej ochrany a opätovne chcú vyslať jasný signál, že NATO je pripravené brániť svojich členov na východnom krídle aliancie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies