Americký minister obrany: Uzavretie Gantánama zostáva prioritou, času je však málo

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:01 • 2 min
Americký minister obrany: Uzavretie Gantánama zostáva prioritou, času je však málo

WASHINGTON - Prioritou amerického ministra obrany Ashtona Cartera vo zvyšku jeho funkčného obdobia naďalej zostáva uzavretie kontroverzného zajateckého tábora Guantánamo, aj keď priznáva, že na to už nemá veľa času. Vo štvrtok to povedal jeho hovorca Peter Cook, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V súčasnej dobe sa v tábore, ktorý je súčasťou základne amerického námorníctva na Kube, nachádza ešte 60 väzňov, z ktorých 20 čaká prepustenie. Zvyšní zostávajú vo väzbe, pretože ich americká vláda považuje za príliš nebezpečných.

Prezident Barack Obama chcel tábor uzavrieť a zvyšných väzňov prepraviť na územie USA, proti tomu sa však postavil Kongres ovládaný republikánmi.

 

Obama počas niekoľkých týždňov, ktoré mu zostávajú do konca druhého funkčného obdobia, teoreticky môže obísť Kongres a dať a previezť väzňov do väzníc v Spojených štátoch. Jeho nástupca Donald Trump však vo volebnej kampani avizoval, že Guantánamo nezatvorí.

 

Tábor na základni na Kube dal zriadiť prezident George W. Bush po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Mnohé zadržiavané osoby sa tam nachádzajú roky bez vznesenia obžaloby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona