Americký minister obrany navštívil Vietnam, chce upevniť vzťahy medzi krajinami

NETKY.SK • 25 Január 2018, 11:51 • 2 min
Americký minister obrany navštívil Vietnam, chce upevniť vzťahy medzi krajinami

HANOJ - Americký minister obrany Jim Mattis navštívil vo štvrtok vietnamskú metropolu Hanoj, kde sa na dvojstranných rokovaniach stretol so svojím vietnamským náprotivkom Xuan Lichom.

slovakia

left justify in out

"Amerika si želá pevné vzťahy so silnejším Vietnamom. Teším sa na rozhovory o našich spoločných záujmoch v indo-pacifickej oblasti a slobode plavby v Juhočínskom mori," povedal Mattis podľa agentúry DPA pred stretnutím so svojím vietnamským kolegom, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami.

 

Spojené štáty a Vietnam prechádzajú v posledných rokoch obdobím utužovania vzájomných vzťahov, pričom obe krajiny zdieľajú znepokojenie z nárokov Pekingu v Juhočínskom mori.

 

Vietnam, Čína, ale aj Taiwan si v Juhočínskom mori robia nároky na Paracelské ostrovy, zatiaľ čo Spratlyho ostrovov - celých alebo ich častí - sa domáhajú tieto tri krajiny spoločne s Filipínami, Malajziou a Brunejom.

 

img

 

Predpokladá sa, že Matttis sa neskôr na zdvorilostnej návšteve stretne aj s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom a predsedom vládnucej komunistickej strany Nguyen Phu Trongom.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona