Americký minister obrany Jim Mattis pricestoval na návštevu Bagdadu

NETKY.SK • 20 Február 2017, 10:52 • 2 min
Americký minister obrany Jim Mattis pricestoval na návštevu Bagdadu

BAGDAD - Nový americký minister obrany Jim Mattis pricestoval dnes na neohlásenú návštevu irackej metropoly Bagdad. Snažil sa pritom rozptýliť obavy irackých predstaviteľov vyvolané vyhláseniami nového šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, podľa ktorých by sa Spojené štáty mohli zmocniť irackej ropy.

slovakia

left justify in out

"Nie sme v Iraku, aby sme sa zmocnili niečej ropy," povedal Mattis. Jeho návšteva sa koná v čase, keď iracké vládne sily už druhý deň bojujú o znovudobytie západnej časti severoirackého mesta Mósul, ktorú ovládajú militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Americké ministerstvo obrany (Pentagón) zároveň zvažuje možnosti zefektívnenia bojovej činnosti zameranej na porážku Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

 

Toto úsilie môžu skomplikovať Trumpove vyhlásenia o irackej rope, ako aj skutočnosť, že Irak je jednou zo siedmich prevažne islamských krajín, ktorých občania nesmú vycestovať do Spojených štátov. Napriek tomu, že americký súd platnosť dekrétu pozastavil, irackí zákonodarcovia začali naliehať na premiéra Hajdara Abádího, aby obmedzil spoluprácu s Washingtonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona