Americký minister obrany James Mattis pricestoval do Južnej Kórey

NETKY.SK • 2 Február 2017, 08:32 • 2 min
Americký minister obrany James Mattis pricestoval do Južnej Kórey

SOUL - Americký minister obrany James Mattis pricestoval dnes na dvojdňovú návštevu Južnej Kórey. Ide o vôbec prvú zahraničnú cestu člena nového vládneho kabinetu prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Predpokladá sa, že Mattis využije svoj pobyt v Soule na uistenie kórejskej garnitúry o pokračujúcej podpore krajiny zo strany USA v rámci bezpečnostných dohôd a v kontexte hrozieb zo Severnej Kórey. Trump počas svojej predvolebnej kampane obvinil Južnú Kóreu a Japonsko, že Spojeným štátom neplatia dostatočne veľa za vojenskú podporu.

 

Trump tiež navrhol, aby sa Soul i Tokio vyzbrojili jadrovými zbraňami, avšak Japonsko i Južná Kórea takúto alternatívu odmietli. Trump počas kampane zároveň vyhlásil, že je ochotný rokovať aj so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, čo je v rozpore s dlhoročnou politikou USA, Južnej Kórey i Japonska.

 

Mattis zostane v Južnej Kórei do piatka a čakajú ho rozhovory s kórejským rezortným kolegom a ďalšími činiteľmi. Pentagón oznámil, že Mattisova návšteva "podčiarkne záväzky USA voči spojenectvu s Japonskom a Južnou Kóreou, pričom sa tým upevní bezpečnostná spolupráca medzi týmito troma krajinami".

 

Mattis pre novinárov uviedol, že bude rokovať o plánovanom rozmiestnení amerického obranného raketového systému na území Kórey, ako aj o jadrovom programe KĽDR, uvádza stanica BBC. Mattis v piatok odcestuje do Japonska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies