Americký minister obrany Carter uvítal ofenzívu na hlavnú baštu IS, mesto Rakka

NETKY.SK • 7 November 2016, 09:12 • 2 min
Americký minister obrany Carter uvítal ofenzívu na hlavnú baštu IS, mesto Rakka

WASHINGTON - Americký minister obrany Ashton Carter uvítal začatie ofenzívy na sýrske mesto Rakka, ktorú dnes oznámili bojovníci Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cieľom ofenzívy je dobyť mesto Rakka na severe Sýrie z rúk džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

Pokus izolovať a definitívne oslobodiť Rakku je podľa Cartera ďalším krokom v rámci plánu medzinárodnej koalície v boji proti IS.

 

Rovnako, ako v prípade irackého Mósulu, ktoré je cieľom paralelne prebiehajúcej ofenzívy proti IS, "boj nebude jednoduchý a čaká nás ťažká práca", uvádza sa v Carterovom vyhlásení, ktoré zverejnil Pentagón.

 

Operácia je podľa šéfa americkej obrany nevyhnutne potrebná pre "narušenie schopnosti tejto skupiny podnikať teroristické úroky proti Spojeným štátom, našim spojencom a našim partnerom".

 

Sýrski aktivisti medzitým informovali o ťažkých bojoch v oblasti severne od mesta Rakka, ktoré prebiehajú medzi kurdskými silami podporovanými koalíciou vedenou Spojenými štátmi a militantmi z IS. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo o tom, že jednotkám SDF sa podarilo získať pod kontrolu šesť malých dedín a fariem v severnej oblasti od mesta.

 

SOHR ďalej zaznamenalo výraznú aktivitu bojových lietadiel medzinárodnej koalície pod velením USA, ktoré bombardujú pozície IS.

 

Rakka je hlavnou baštou IS v Sýrii a de facto metropolou kalifátu, ktorý extrémisti z tejto organizácie vyhlásili pred dvoma rokmi na územiach obsadených v Sýrii a Iraku. Ofenzíva na poslednú baštu IS v susednom Iraku, mesto Mósul, sa začala v polovici októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies