Americký minister obrany: Al-Káida profituje z pretrvávajúcich bojov v Jemene

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:20 • 2 min
Americký minister obrany: Al-Káida profituje z pretrvávajúcich bojov v Jemene

TOKIO - Militanti z teroristickej siete al-Káida profitujú z pokračujúcich bojov a nestability v Jemene. Uviedol to dnes americký minister obrany Ash Carter, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Situácia (v Jemene) je stále očividne veľmi nestála a je tam mnoho rozličných bojujúcich strán. Húsíovia na jednej strane a Al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) na druhej strane, zneužili vo svoj prospech nepokoje v Jemene spolu s kolapsom tamojšej vlády," povedal Carter počas návštevy Tokia.

 

Šéf Pentagónu pred novinármi podotkol, že Spojené štáty sú obzvlášť znepokojené z AQAP - mocnej odnože Al-Káidy operujúcej v Jemene, ktorá má ambíciu útočiť na regionálne, ale aj na západné a americké ciele.

 

V súvislosti s aktivitami AQAP Carter uviedol, že Spojené štáty sledujú džihádistov v Jemene, ako dosahujú "priame zisky na tamojšej pôde, lebo sa snažia dobývať a zaberať územia na bojových líniách".

 

Šéf amerického rezortu obrany tiež potvrdil, že USA, ktoré viedli utajené operácie voči jemenskej al-Káide prostredníctvom bezpilotných lietadiel, budú aj naďalej pokračovať v boji proti hrozbe, ktorú predstavujú tamojší islamisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies