Americký minister Mattis: Sýria stále vlastní zakázané chemické zbrane

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 16:22 • 2 min
Americký minister Mattis: Sýria stále vlastní zakázané chemické zbrane

TEL AVIV- Americký minister obrany Jim Mattis dnes uviedol, že Sýria stále vlastní zakázané chemické zbrane.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Môžem rozhodne vyhlásiť, že nejaké (chemické zbrane) si ponechali," povedal Mattis, ktorý už skôr pricestoval do Izraela na rozhovory s vládnymi lídrami. "Je to porušenie rezolúcií Organizácie Spojených národov... a treba sa tým začať diplomaticky zaoberať," dodal.

 

Na otázku, či sýrska vláda premiestnila bojové lietadlá na ruskú základňu v Sýrii, Mattis odpovedal: "V posledných dňoch nepochybne rozptýlili svoje lietadlá." Svoj výrok nespresnil.

 

Vysvetlením je, že Sýria sa zrejme obáva ďalších amerických náletov, keďže USA už tento mesiac jeden útok riadenými strelami podnikli ako odvetu za údajné použitie otravnej nervovoparalytickej látky sarin sýrskymi silami na mesto Chán Šajchún v provincii Idlib.

 

Mattis sa takto vyjadril na tlačovej konferencii v izraelskom hlavnom meste Tel Aviv, kde vystúpil spoločne s izraelským ministrom obrany Avigdorom Liebermanom. Neskôr sa mal šéf americkej diplomacie ešte stretnúť s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

 

Lieberman sa odmietol vyjadriť k správam v médiách, že Izrael je presvedčený, že Sýria má ešte stále jednu až tri tony chemických zbraní.

 

Sýrska vláda v roku 2013 po útoku sarinom na predmestí metropoly Damask dosiahla s pomocou Ruska dohodu s USA, že sa zbaví chemických zbraní, čo zrejme odvrátilo americkú intervenciu. Pri Damasku vtedy zomrelo 1400 ľudí. Sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil s dohodou, ale jeho armáda je odvtedy opakovane obviňovaná z použitia chemických zbraní.

 

Asadova vláda v spomínanom roku priznala približne 1300 ton chemických zbraní vrátane sarinu, nervovoparalytickej látky VX a tiež yperitu. Uvedené zbrane boli v roku 2014 pod dohľadom medzinárodného spoločenstva vyvezené zo Sýrie do zahraničia a zničené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies