Americký minister financií: 17. októbra dosiahneme dlhový strop

NETKY.SK • 26 September 2013, 12:39 • 2 min
Americký minister financií: 17. októbra dosiahneme dlhový strop

WASHINGTON - USA dosiahnu 17. októbra dlhový strop, vláda tak nebude mať dosť peňazí na uhradenie všetkých účtov. Upozornil na to americký minister financií Jack Lew, ktorého cituje britský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa Lewa ak USA nezvýšia limit pre výšku štátneho dlhu, vláda vo Washingtone bude mať 17. októbra na účte len 30 miliárd USD (22,21 miliardy eur) na uhrádzanie svojich záväzkov. Minister pripomenul, že táto suma sotva stačí na pokrytie denných výdavkov federálnej vlády, ktoré dokonca v niektorých dňoch dosahujú až 60 miliárd USD.

Vláda demokratov a opoziční republikáni sa však nevedia dohodnúť na novom limite pre štátny dlh. Republikáni podmieňujú svoj súhlas so zvýšením dlhového stropu škrtmi vo výdavkoch štátu a zastavením reformy zdravotníctva. Prezident Barack Obama a jeho vláda o tom však odmietajú rokovať.

Minister Lew chcel politikom ukázať, ako málo času zostáva Washingtonu, kým mu dôjdu peniaze. Ak sa oba tábory do polovice októbra nedohodnú na kompromisnom riešení, bude to mať katastrofálne dôsledky pre ekonomiku, uviedol Lew v liste predsedovi Snemovne reprezentantov Johnovi Boehnerovi.

"Ministerstvo financií odhaduje, že najneskôr 17. októbra bude mať k dispozícii len približne 30 miliárd USD na plnenie záväzkov," upozornil Lew. "Ak nebudeme mať v rukách dostatok finančnej hotovosti, USA nebudú schopné plniť všetky svoje záväzky, prvýkrát vo svojej histórii," dodal. Lew preto vyzval Kongres, aby "začal okamžite konať" a zvýšil strop pre vládny dlh, ktorý momentálne nesmie prekročiť 16,7 bilióna USD.

Podľa hovorcu predsedu Snemovne reprezentantov USA potrebujú na jednej strane dohodu o zvýšení dlhového stropu a zároveň musia znížiť svoje zadlženie. Ministrov list tak upozorňuje nielen na fakt, že sa oba tábory musia čo najrýchlejšie dohodnúť, ale mal byť zároveň pripomenúť prezidentovi Obamovi, že odmietavý postoj k rokovaniam s Kongresom nie je riešením.

Washington už podobnú situáciu zažil koncom roka 2011. Republikáni a demokrati sa vtedy dohodli na kompromisnom riešení až na poslednú chvíľu, len niekoľko hodín predtým, ako vláde takmer došli peniaze a hrozilo, že bude musieť vyhlásiť štátny bankrot. Lew preto Kongres upozornil, že bitka o dlhový strop v roku 2011 "spôsobila ekonomike vážne škody". USA sa síce bankrotu vyhli, ale agentúra Standard & Poor's im aj napriek tomu odobrala najvyššiu ratingovú známku, prvýkrát v ich histórii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona