Americký letecký útok omylom zabil irackých vojakov

NETKY.SK • 19 December 2015, 06:41 • 2 min
Americký letecký útok omylom zabil irackých vojakov

WASHINGTON - Americká armáda v noci nadnes (SEČ) uviedla, že vyšetruje letecký útok svojich síl, ktorý zrejme nedopatrením zabil neďaleko mesta Fallúdža irackých vojakov. Oznámila to tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Prvé správy naznačujú možnosť, že jeden z útokov vyústil v smrť irackých vojakov," informovalo v krátkom vyhlásení veliteľstvo americkej armády zodpovedné za vojenské akcie proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku.


Iracké velenie spoločných operácií podľa BBC uviedlo, že pri incidente zomrelo alebo bolo zranených 10 irackých vojakov. A dodalo, že zmienený nálet spôsobil straty na životoch na oboch stranách.


Podľa amerického vyhlásenia sa letecké útoky uskutočnili na žiadosť irackých bezpečnostných síl a na základe informácií poskytnutých týmito silami na zemi neďaleko Fallúdže, ktorá je pod kontrolou Islamského štátu. USA vyšetria, čo sa stalo a vyzvali Iračanov, aby sa na tomto vyšetrovaní zúčastnili.


Iracké velenie uviedlo, že západná koalícia uskutočnila v reakcii na irackú žiadosť o podporu dva letecké útoky, ktoré umožnili irackým vojakom rýchly postup a boj zblízka s džihádistami.


"Tretí koaličný útok sa uskutočnil bez toho, aby zobral v úvahu dobytú vzdialenosť..." Podľa vyjadrenia americkej armády je to prvý známy incident v dôsledku tzv. priateľskej paľby počas operácie Vnútorné odhodlanie, ktorej cieľom je vyhnať militantov Islamského štátu z provincie Anbár.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies