Americký kongresman povedal, že to bola Ukrajina, ktorá zasahovala do volieb v roku 2016 v USA a nie Rusko

NETKY.SK • 25 November 2019, 11:44 • 2 min
Americký kongresman povedal, že to bola Ukrajina, ktorá zasahovala do volieb v roku 2016 v USA a nie Rusko

WASHINGTON – Ukrajinskí predstavitelia zasahovali do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a poškodili kampaň Donalda Trumpa, ktorý je teraz americkým prezidentom. O tom vyhlásil v nedeľu v Snemovni reprezentantov USA Lee Zeldin (republikán zo štátu New York).

slovakia

left justify in out

Zákonodarca uviedol, že americké tajné služby predtým tvrdili, že Rusko ovplyvnilo americké volebné procesy.

 

"Teraz sa však objavili jasné a nesporné fakty, že do volieb v roku 2016 zasahovali Ukrajinci, pritom narafičili to tak, aby obvinili z toho Rusko,“ povedal Zeldin.

 

Podľa neho bol do toho zapojený bývalý veľvyslanec Ukrajiny v Spojených štátoch Valery Chaly. Zákonodarca poznamenal, že ukrajinská strana rozšírila informácie o prítomnosti tzv. čierneho účtovníctva Strany regiónov Paula Manaforta, ktorý niekoľko mesiacov v roku 2016 riadil volebnú kampaň Trumpa. Podľa Zeldina to "pomohlo zdiskreditovať“ Manaforta.

 

Zeldin poznamenal, že Ukrajina súvisí so vznikom takzvanej dokumentácie o údajnom zhromažďovaní Moskvou usvedčujúcich dôkazov na Trumpa ešte pred jeho zvolením za prezidenta.

 

Americký prezident označil dokumentáciu za falošnú a za príklad "totálneho politického lovu na čarodejnice“. Zákonodarca zdôraznil, že zásah do volieb predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť USA.

 

Americké špeciálne služby obviňovali Rusko zo zasahovania do volebného procesu v USA v roku 2016 a teraz sa zistilo, že sa na tom zúčastňovala Ukrajina.

 

Predtým takmer dva roky bývalý šéf FBI Robert Muller vyšetroval tieto údajné pokusy o ovplyvnení volieb Moskvou, pritom vyšetrovanie bolo zamerané výlučne na Rusko.

 

V apríli americké ministerstvo spravodlivosti vydalo záverečnú správu, v ktorej uznalo, že vyšetrovanie neodhalilo žiadne tajné dohody Trumpa s Ruskou federáciou.

 

Samotný americký vodca opakovane odmietol podozrenie z nezákonných kontaktov s ruskými predstaviteľmi počas predvolebnej kampane. Moskva tiež opakovane nazývala neopodstatnené závery o pokusoch ovplyvniť priebeh volieb v Spojených štátoch.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies