Americký Kongres začal so schvaľovaním ponuky na nákup stíhačiek pre Slovensko

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 06:17 • 2 min
Americký Kongres začal so schvaľovaním ponuky na nákup stíhačiek pre Slovensko

BRATISLAVA - Kongres Spojených štátov amerických začal v stredu na základe požiadavky Ministerstva obrany SR s procesom schvaľovania ponuky na nákup stíhacích lietadiel F-16 pre Slovenskú republiku (tzv. Letter of Offer and Acceptance) v rámcovej sume 2,91 miliardy amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala hovorkyňa slovenského rezortu obrany Danka Capáková s tým, že táto finančná čiastka je navýšená o približne miliardu eur z dôvodu, aby sa v prípade ďalších potrieb objednávateľa nemusel opätovne realizovať proces schvaľovania.

 

Ide podľa nej o bežný postup, ktorý je v zmysle využitia možností programu predaja vojenskej techniky zahraničným armádam - Foreign Military Sales (FMS) - nevyhnutný a bol využitý aj v prípade nákupu vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, kde bola rámcová suma navýšená o takmer 130 miliónov amerických dolárov.

 

Ministerstvo obrany SR zároveň upozornilo, že ak Kongres ponuku schváli, v žiadnom prípade to neznamená, že vedenie rezortu už rozhodlo o nákupe tohto typu stíhacích lietadiel. Po zvážení ponuky, tak z americkej ako aj švédskej strany, predloží minister obrany SR Peter Gajdoš najefektívnejšie riešenie vláde SR, a to najneskôr do 29. júna 2018.

 

Súhrnné informácie z ponuky, ktorá aktuálne podlieha schvaľovaniu v Kongrese, budú v krátkom čase zverejnené na webovej stránke agentúry DSCA (Defence Security Cooperation Agency). Súčasťou ponuky pre SR bude aj splátkový kalendár za samotné lietadlá a výzbroj, výcvik a logistickú podporu. Ako celok ju rezort obrany porovná s návrhom švédskej vlády na nákup lietadiel JAS-39 Gripen.

 

Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, dodala hovorkyňa slovenského rezortu obrany.

 

Peter Pellegrini (Smer-SD) sa domnieva, že schvaľovanie prípadného nákupu stíhačiek F-16 americkým Kongresom je len administratívnou stránkou veci. "Vnímajte, prosím, schvaľovanie nákupu nových stíhačiek pre Slovenskú republiku Kongresom Spojených štátov amerických iba ako formálny akt. Následne bude vypracovaná konkrétna ponuka, ktorú naše ministerstvo dôkladne vyhodnotí a porovná. Máme vyčlenené finančné prostriedky na modernizáciu Ozbrojených síl SR, do ktorej by sme sa mali vtesnať. Zároveň je však potrebné, aby sme nakúpili čo najmodernejšiu techniku, aby sa nám nestalo o pár rokov, že budeme mať opäť zastarané stroje alebo zníženú obranyschopnosť. Predpokladám, že pán minister Peter Gajdoš (SNS) predloží na rokovanie vlády SR čo najefektívnejšie riešenie," uviedol na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády Peter Pellegrini.


Ministerstvo obrany SR už dávnejšie avizovalo, že v hre sú už iba dve ponuky, jedna na švédske stíhačky JAS-39 Gripen a druhá na americké F-16. V oboch prípadoch ide o jednomotorové verzie, rozhodovať tak zrejme bude cena obstarania či náklady na jednotlivé opravy a servis. Minister obrany Peter Gajdoš plánuje do konca júna tohto roka predložiť vláde SR komplexný materiál zabezpečenia vzdušného priestoru, vrátane podrobných nákladov na obstaranie a infraštruktúru nových strojov. Slovenskí piloti v súčasnosti využívajú ruské stíhačky MiG-29. Abonentná zmluva vyprší na konci roka 2019, v prípade využitia opcie sa predĺži o jeden rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies