Americký Kongres schválil predĺženie daňových úľav o dva roky

NETKY.SK • 17 December 2010, 12:46 • 2 min
Americký Kongres schválil predĺženie daňových úľav o dva roky

Americký Kongres schválil predĺženie daňových úľav o dva roky

slovakia

left justify in out

Americký Kongres schválil dvojročné predĺženie všetkých daňových úľav z Bushovej éry. Zákon ešte musí podpísať prezident Barack Obama.
      Návrh zákona, ktorý bol výsledkom kompromisu medzi prezidentom Obamom a republikánmi, vo štvrtok (16. 12.) odobrila Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 277 ku 148. Senát ho schválil už v stredu (15. 12.).
      To znamená, že od 1. januára 2011 milióny Američanov nečaká zvýšenie daní. Predĺženie úľav však za dva roky zníži rozpočtové príjmy o 858 miliárd USD (648,13 miliardy eur), čo môže zhoršiť stav verejných financií USA. Jeho súčasťou je tiež predĺženie vyplácania podpory v nezamestnanosti.
      V podstate ide o ďalší fiškálny stimul, ktorý má podporiť ekonomiku. Niektorí ekonómovia rovnako ako ratingová agentúra Moody's však varovali, že bude mať za následok zvýšenie rozpočtového deficitu a verejného dlhu. Podľa agentúry to zvýši tlak na zníženie ratingu, čo môže Washingtonu predražiť financovanie dlhu. Nouriel Roubini dokonca varoval pred nebezpečenstvom dlhovej krízy v USA, ktorá môže ohroziť krehké oživenie ekonomiky.

Zdroj: TASR/AP, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies