Americký kongres schválil označovanie potravín z geneticky modifikovaných organizmov

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 09:16 • 2 min
Americký kongres schválil označovanie potravín z geneticky modifikovaných organizmov

WASHINGTON - Americkí spotrebitelia dostanú prvýkrát možnosť zistiť priamo z obalov potravinových výrobkov, či obsahujú prísady z geneticky modifikovaných organizmov (GMO).

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informovala, že Kongres USA poslal vo štvrtok na podpis prezidentovi Barackovi Obamovi legislatívu, na základe ktorej sa bude musieť na väčšine balení nachádzať príslušné označenie, a to v podobe textu, symbolu alebo elektronického kódu prečítateľného pomocou smartfónu. Americké ministerstvo pôdohospodárstva dostane dvojročnú lehotu na vypracovanie konkrétnych pravidiel označovania.

 

Zákon schválený oboma komorami Kongresu prezident Obama podľa vyjadrenia Bieleho domu podpíše. Federálna úprava následne nahradí aj zákon o deklarovaní GMO v potravinách, ktorý začal platiť iba tento mesiac na území štátu Vermont. Kongresmani za tento štát vrátane senátora Bernieho Sandersa, ktorý sa v uplynulých mesiacoch uchádzal o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách, voči tomu namietali, keďže nové pravidlá podľa nich budú menej prísne.

 

Schválenú legislatívu podporuje aj americký potravinársky priemysel, zatiaľ čo mnohí zástancovia označovania potravín s obsahom GMO upozorňujú, že elektronické kódy nebudú schopní prečítať všetci spotrebitelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona