Americký Kongres schválil návrh na reformu hlasovacích kvót MMF

NETKY.SK • 19 December 2015, 08:56 • 2 min
Americký Kongres schválil návrh na reformu hlasovacích kvót MMF

WASHINGTON - Americký Kongres dnes po dlhých odkladoch schválil návrh na reformu hlasovacích kvót Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Členské štáty MMF sa už v roku 2010 dohodli na reforme kvót a rozšírení hlasovacích práv aj na veľké transformujúce sa ekonomiky ako sú Čína a India, na úkor niektorých vyspelých štátov, najmä západoeurópskych, ale aj USA.

 

Transformujúce sa krajiny tak získajú väčší vplyv na rozhodovanie fondu. Napríklad Čína by po reforme mala mať tretí najväčší počet hlasovacích práv v MMF. A úmerne s nárastom hlasovacích práv sa zároveň sa zvýšia aj finančné príspevky Číny a ďalších štátov do fondu.

 

Americká vláda návrh na reformy podporila, ale Kongres jeho schválenie stále odkladal. Až dnes pri hlasovaní o návrhu zákona o federálnych výdavkoch, konečne schválil aj reformu MMF.

 

Generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová dnešné schválenie reforiem v americkom Kongrese uvítala a označila ho za rozhodujúci krok vpred. Dodala, že posilní MMF pri plnení jeho úlohy, ktorou je podpora globálnej finančnej stability.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona