Americký inštitút Cato sa pre Rusko rozišiel s Klausom

NETKY.SK • 23 December 2014, 13:29 • 2 min
Americký inštitút Cato sa pre Rusko rozišiel s Klausom

PRAHA - Americký inštitút Cato už nespolupracuje s českým exprezidentom Václavom Klausom.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií zverejnených v pondelok portálom českého denníka Mladá fronta Dnes sa cesty inštitútu presadzujúceho liberálne myšlienky a predchodcu Miloša Zemana potichu rozišli k prvému septembru. Dôvodom je údajne strata trpezlivosti s Klausovými spornými postojmi k situácii na Ukrajine a k prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi. Inštitútu so sídlom vo Washingtone sa nepáčila ani jeho kritika neheterosexuálnych osôb. Portál iDNES.cz sa odvoláva na americký portál Daily Beast, podľa ktorého vzťahy medzi Klausom a Cato ochladli aj pre Andreja Illarionova, bývalého Putinovho poradcu a dnes jeho tvrdého kritika, stojaceho v čele inštitútu. Koniec spolupráce s Klausom je realitou napriek marcovému vyhláseniu predsedu Cato Johna Allisona, ktorý prvého československého ministra financií po páde komunizmu označil za "majstra slobody".

 

Klaus v septembri opísal postup západných krajín voči Ukrajine za "drcnutie", ktoré prirodzene vyvolalo reakciu Ruska, pričom postsovietsku krajinu označil za "umelo vytvorený štát". V novembri zase označil za vinníka súčasnej "druhej studenej vojny" Západ. Ukrajinská kríza sa podľa Klausa "využíva pre začatie nových konfliktov medzi Východom a Západom". Nástupca Václava Havla zároveň odmietol jednoznačne odsúdiť anexiu ukrajinského polostrova Krym Moskvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies