Americký homosexuáli dosiahli dve víťazstvá na Najvyššom súde

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 07:39 • 2 min
Americký homosexuáli dosiahli dve víťazstvá na Najvyššom súde

WASHINGTON - Americký Najvyšší súd dnes rozhodol, že zosobášení gayovia a lesbičky majú právo na federálne benefity a súčasne otvoril cestu k manželstvám osôb rovnakého pohlavia v Kalifornii. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sudcovia Najvyššieho súdu rozhodli v rovnakom pomere hlasov 5:4 v dvoch kauzách týkajúcich sa práv homosexuálov. 

V jednej deklarovali neústavnosť kľúčového ustanovenia federálneho zákona na obranu manželstva (DOMA). Podľa názoru tesnej väčšiny sudcov je článok upierajúci homosexuálnym manželom právo na federálne manželské daňové, zdravotné a dôchodkové benefity v rozpore s ústavnou garanciou ochrany rovnosti. 

Americký prezident Barack Obama rozhodnutie súdu ohľadne federálnych benefitov privítal a nariadil ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi, aby v záujme jeho implementácie zrevidoval všetky príslušné federálne zákony. 

"Sme národ, ktorý deklaroval, že sme boli všetci stvorení ako rovní, a teda musí byť rovná aj láska, ktorú dávame jeden druhému," uviedol Obama v písomnom vyhlásení. 

Zdôraznil však, že súdne rozhodnutie sa týka len občianskych sobášov, zatiaľ čo poňatie manželstva pri cirkevných sobášoch je plne v kompetencii jednotlivých náboženských inštitúcií. 

Menej jednoznačný bol verdikt Najvyššieho súdu v prípade ústavnosti takzvaného zákonného návrhu 8 (Proposition 8), dodatku ku kalifornskej ústave, ktorý obmedzil manželstvo na zväzok muža a ženy. 

Najvyšší súd rozhodol, že stúpenci zákona nemajú právo na odvolanie proti rozsudku súdu nižšej inštancie, ktorý konštatoval jeho protiústavnosť. Nevyniesol však jednoznačný verdikt, ktorým by podporil právo homosexuálov na uzatváranie manželstiev. 

Rozhodnutie súdu napriek nejednoznačnosti otvára cestu k obnoveniu homosexuálnych sobášov v Kalifornii, najľudnatejšom štáte USA, k čomu by podľa agentúry AP mohlo dôjsť zhruba v priebehu mesiaca. 

V Kalifornii boli takéto manželstvá legálne len počas niekoľkých mesiacov v roku 2008, čo vtedy využilo asi 18.000 párov. 

V súčasnosti sú manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia legálne v 12 z 50 štátov USA a v hlavnom meste Washington. Viac ako 30 štátov ich zakazuje a legislatíva ďalších je v tejto otázke niekde na pomedzí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies