Americkí geológia dnes vyvolali riadny chaos medzi občanmi, vyslali falošnú správu o zemetrasení z roku 1925

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 10:43 • 2 min
Americkí geológia dnes vyvolali riadny chaos medzi občanmi, vyslali falošnú správu o zemetrasení z roku 1925

WASHINGTON - Americká geologická služba USGS musí dnes vysvetľovať, prečo v stredu podvečer vydala falošnú správu o silnom podmorskom zemetrasení s magnitúdou 6,8 pri pobreží Kalifornie.

slovakia

left justify in out

Automaticky generovaná správa sa stihla rozšíriť po sociálnych sieťach a vyvolať pohotovosť v médiách, čo vystrašilo Američanov. Informácia o obrovskom zemetrasení v blízkosti kalifornského mesta Santa Barbara, ktoré v skutočnosti nenastalo, bola vydaná o 16.49 h miestneho času (dnes o 01.49 h SELČ), vysvetľovala vo vyhlásení vzniknutú situáciu USGS.

 

Chyba očividne vznikla po tom, čo vedci vstúpili do digitálneho archívu a znovu prezerali údaje z predchádzajúceho zemetrasenia z júna 1925. Sotfvér to nesprávne vyhodnotil ako súčasnú udalosť, dodala geologická služba. Miestni obyvatelia boli výstrahou zmätení a reagovali na udalosť na internete, zakrátko však bolo varovanie vymazané.

 

Americká televízia ABC informovala, že správa obsahovala dátum 29. jún 2025. Kliknutím na ňu sa užívatelia dostali priamo na stránku USGS, kde sa však uvádzalo, že zemetrasenie vzniklo v roku 1925.

 

Denník Los Angeles Times uviedol, že lokalita vtedajšieho zemetrasenia, pri ktorom zahynulo 13 ľudí, bola zaznamenaná nesprávne, preto sa ju vedci snažili opraviť, čo vyústilo do vyslania falošného varovania. "Pracujeme na tom, aby sme problém odstránili," dodala služba USGS vo vyhlásení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies