Americký generál: Zintenzívnime v Afganistane boj proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 13:11 • 2 min
Americký generál: Zintenzívnime v Afganistane boj proti Islamskému štátu

BRUSEL - Jednostranné zastavenie útokov afganskej vlády na militantné hnutie Taliban dáva americkým bojovým jednotkám príležitosť na to, aby vo východnom Afganistane zintenzívnili vojenské akcie proti extrémistickej skupine spojenej s Islamským štátom (IS). Uviedol to v piatok hlavný americký veliteľ v Afganistane generál John Nicholson.

slovakia

left justify in out

Nicholson sa vyjadril pred novinármi popri zasadnutí ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli, ktorého účastníkom poskytoval aktuálne informácie o boji proti Talibanu, píše agentúra AP. Generál uviedol, že nemôže predpovedať, kedy sa Taliban pridá k prímeriu, ktoré tento týždeň oznámil afganský prezident Ašraf Ghaní.

 

Nicholson dodal, že Ghaního prímerie sa netýka boja proti ozbrojencom napojeným na IS, do ktorého sú americké protiteroristické jednotky zapojené na východe Afganistanu. Tamojšie boje sa podľa neho už vystupňovali v provincii Nangarhár, pričom aktivity proti militantom tam ešte posilnia.

 

Afganský prezident ohlásil vo štvrtok týždňové prímerie s hnutím Taliban, ktoré sa má začať budúci utorok a časovo prekrývať so sviatkom na záver moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Rozhodnutie nasleduje po zhromaždení najvyšších afganských duchovných, ktorí v pondelok vyzvali na ukončenie bojov vo svojej krajine a odsúdili tiež samovražedné útoky ako činy odporujúce moslimskej viere.

 

Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie v Kábule sa prímerie nebude vzťahovať na boje proti organizáciám, ako sú al-Káida alebo Islamský štát. Taliban sa k ohlásenému prímeriu zatiaľ nevyjadril.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona