Americký generál Christopher Cavoli je nový vrchný veliteľ síl NATO v Európe

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 17:16 • 2 min
Americký generál Christopher Cavoli je nový vrchný veliteľ síl NATO v Európe

BRUSEL – Americký generál Christopher G. Cavoli prevzal v pondelok funkciu vrchného veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe (SACEUR).

slovakia

left justify in out

Nahradil generála Toda Woltersa z amerického letectva, ktorý bol na tomto poste od roku 2019. Informuje o tom spravodajca TASR. Podľa tlačovej správy NATO sa slávnostná ceremónia „výmeny stráží“ uskutočnila za prítomnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v spojeneckom vojenskom veliteľstve (SHAPE) v belgickom meste Mons.

 

      

Stoltenberg sa poďakoval generálovi Woltersovi za jeho „nezištnú oddanosť“ Aliancii, prínos v reakcii na pandémiu koronavírusu, ukončenie misie Rozhodná podpora v Afganistane v roku 2021 a tiež „rýchlu a silnú reakcia na brutálnu ruskú inváziu na Ukrajine“. Ocenil aj Woltersov veľký podiel na príprave a realizácii „úplne novej rodiny obranných plánov NATO", ktoré vydláždili cestu pre transformačné rozhodnutia na nedávnom summite v Madride.

 

„Boli ste správnym lídrom, na správnom mieste a v správnom čase,“ povedal Stoltenberg Woltersovi počas udeľovania medaily NATO za zásluhy. „Pripájate sa k nám v kritickom čase pre transatlantickú bezpečnosť, poznačenom rastúcou strategickou konkurenciou a návratom brutálnej vojny v Európe,“ povedal generálovi Cavolimu šéf Aliancie, pričom zdôraznil jeho osobné prepojenie s Európou. Americký generál sa narodil v Nemecku počas studenej vojny, vyrastal v Taliansku a hovorí po francúzsky, taliansky a po rusky.

 

 

Má za sebou 35-ročnú službu v armáde so skúsenosťami od Bosny, cez Irak, Afganistan až po  Washington, Veliteľstvo spojeneckých síl pre operácie v Európe je zodpovedné za plánovanie a vykonávanie všetkých operácií NATO na „starom kontinente“. Generál Cavoli je v poradí dvadsiatym najvyšším veliteľom SACEUR. Prvým v tejto funkcii bol generál Dwight D. Eisenhower, následne 34. prezident Spojených štátov amerických.

 

Možno vás zaujme: Dobrá správa pre našu peňaženku! Aj naďalej môžeme telefonovať v roamingu za domáce ceny
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies