Americký filmový režisér a scenárista Francis Ford Coppola má 75 rokov

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 12:12 • 2 min
Americký filmový režisér a scenárista Francis Ford Coppola má 75 rokov

DETROIT/BRATISLAVA - Americký filmový režisér, producent a scenárista Francis Ford Coppola je známy ako tvorca úspešnej mafiánskej trilógie Krstný otec alebo slávnej filmovej drámy o vojne vo Vietname Apokalypsa.

slovakia

left justify in out

Narodil sa 7. apríla 1939 v americkom Detroite, v pondelok bude mať 75 rokov.
      

Francis Ford Coppola už ako malý zbožňoval kino a divadlo, nemusel rozmýšľať o životnej profesii. V roku 1957 začal študovať divadelnú réžiu na Hofstra College, umeleckej škole v meste Hempstead v americkom štáte New York. Tam v prvých prácach nevšedným spôsobom režíroval klasické diela, neskôr aj vlastné hry. S povesťou búrliváka a génia po troch rokoch štúdia ako bakalár slobodných umení začal študovať na filmovej katedre UCLA (University of California, Los Angeles).
      

V tíme producenta nízkorozpočtových filmov Rogera Cormana začal Coppola pracovať ako asistent réžie, krátko potom natočil svoj prvý film, horor Dementia 13 (1963). Film sa stretol s mimoriadnym úspechom a Coppola dostal ďalšie lákavé ponuky od filmovej spoločnosti Seven Arts. V rokoch 1964-1965 sa v nej ako scenárista podieľal na približne 15 filmoch. Za scenár k filmu Patton (1970) získal Oscara.
      

Sedemdesiate roky 20. storočia patrili k najúspešnejším v Coppolovej kariére. V roku 1972 nakrútil film podľa románu Maria Puza The Godfather (Krstný otec). Film mal obrovský komerčný úspech najmä pre znalosti talianskeho naturelu, ktorý Coppola skvele vystihol a priniesol svojmu režisérovi mu svetovú slávu.
      

V roku 1974 dobyl filmový Hollywood ďalším trhákom, druhou časťou úspešného filmu The Godfather: Part II (Krstný otec II). Popri tom stihol ešte v tom istom roku nakrútiť psychologickú drámu The Conversation (Rozhovor), v ktorej vykresľuje portrét geniálneho majstra v odpočúvaní, experta na bezpečnosť a dohľad, ktorý odpočúval ľudí. Vo filipínskych pralesoch nakrúcal vynikajúci film Apocalypse Now (Apokalypsa, 1979). Toto kultové dielo o americkej traume z vietnamskej vojny označujú za jedno z kľúčových diel americkej kinematografie 70. rokov 20. storočia. Dráma, surrealistický a hrozný pohľad na vietnamskú vojnu, získala z ôsmich nominácií na Oscara prestížnu zlatú sošku za kameru a za najlepší zvuk. Film získal Zlatú palmu na XXXII. Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) vo francúzskom Cannes. Pre finančnú náročnosť tvorby tohto filmu rozpredal Coppola takmer celý svoj majetok, len aby ho dokončil.
      

Tretiu časť filmu The Godfather: Part III (Krstný otec III) nakrútil v roku 1990. O dva roky neskôr (1992) prišlo do kín Coppolovo vizuálne pôsobivé spracovanie klasického románu Brama Stokera Dracula (1992), s ktorým prišiel úspech a komerčný boom. Vysoko nastavenú latku kvality udržal Coppola i nakrútením právnickej drámy The Rainmaker (Čarodejník, 1997).
      

Po niekoľkoročnej odmlke nakrútil Coppola podľa knihy rumunského spisovateľa Mirceu Eliadea film s názvom Youth Without Youth (2007), príbeh profesora, ktorý objaví tajomstvo života a stáva sa štvancom. Príbeh filmu Tetro (2009) zasadil Coppola do Argentíny a popisuje v ňom súperenie medzi členmi talianskej imigrantskej rodiny umelcov.
      

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil v roku 2005 Coppolu vysokým ruským štátnym vyznamenaním Radom zlatého orla. V roku 2013 získal režisér svetového mena japonské ocenenie Praemium Imperiale.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies