Americký filmový režisér a herec Spike Lee oslavuje 60 rokov

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 11:53 • 2 min
Americký filmový režisér a herec Spike Lee oslavuje 60 rokov

ATLANTA/BRATISLAVA - Americký filmový režisér, scenárista, herec a producent Spike Lee bude mať v nedeľu 20. marca 60 rokov. Jeho filmy sú svojou tematikou jedinečné. Medzi černošskými režisérmi je zatiaľ neprekonaný ako kronikár afroamerického života v Spojených štátoch amerických, zvlášť v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Spike Lee, vlastným menom Shelton Jackson Lee sa narodil 20. marca 1957 v Atlante v štáte Georgia v Spojených štátoch amerických (USA) a prezývku "Spike" mu dala jeho matka.

Ešte počas jeho detstva sa rodina presťahovala do Brooklynu v New Yorku. Po absolvovaní školy pokračoval ďalej na newyorskej univerzite umenia (odbor film), ktorú ukončil v roku 1982. V čase štúdií vznikol jeho prvý film Last Hustle in Brooklyn (1977). Ako záverečnú prácu natočil film Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (1983) a získal študentského Oscara.

 

Prvý väčší úspech zaznamenal s komédiou She's Gotta Have It (Ona to musí mať, 1986), ktorú zvládol natočiť iba za 2 týždne s rozpočtom 175 tisíc dolárov. Film zarobil 7 miliónov dolárov. V roku 1989 natočil film Do the Right Thing (Konaj správne), ktorý pojednával o rasových problémoch. Vyniesol mu nomináciu na Oscara za najlepší scenár a nomináciu na Zlaté glóbusy za najlepšiu réžiu a scenár. Herec Denzel Washington získal nomináciu na Oscara za hlavnú úlohu v ďalšom jeho filme – Malcolm X (1992), biografii afroamerického kontroverzného duchovného vodcu. V roku 1995 natočil Spike Lee drámu Clockers (Hra so smrťou), o rok neskôr politicky orientovanú Get on the Bus (Dlhá jazda, 1996). V roku 2000 vznikol satirický film Bamboozled (Sila klanu). Potom nasledovali filmy: 25th Hour (25. hodina, 2002), All the Invisible Children (Neviditeľné deti, 2005) a hviezdne obsadený film Banková lúpež (Inside Man, 2006). K jeho zatiaľ posledným filmom patrí Old boy (2013) a film nakrútený na motívy starej gréckej hry Chi-Raq (2015).

 

Spike Lee je aj kvalitný dokumentarista. Nomináciu na Oscara získalo jeho dielo 4 Little girls (4 dievčatká, 1997). V roku 2006 zase natočil štvorhodinový dokument o New Orleans, zdecimovanom hurikánom Katrina – When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts.

Má vlastnú produkčnú spoločnosť 40 Acres a Mule Filmworks, ktorej názov nás odkazuje k vyhláseniu americkej vlády z 19. storočia zaručujúcemu bývalým otrokom štyridsať akrov pôdy a jednu mulicu. Prednáša na newyorskej filmovej škole a podporuje mladých začínajúcich tvorcov. Vo svojich filmoch si aj sám často zahral. Spike Lee je určite jednou z najvýraznejších osobností súčasnej černošskej kinematografie, ktorá sa začala objavovať v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies