Americký filmár Warren Beatty získal cenu za celoživotné dielo

NETKY.SK • 3 November 2016, 18:07 • 2 min
Americký filmár Warren Beatty získal cenu za celoživotné dielo

NEW YORK - The Museum of the Moving Image v New Yorku udelilo americkému hercovi, režisérovi a scenáristovi Warrenovi Beattymu cenu za celoživotné dielo. Múzeum zameriavajúce sa na kinematografiu, televíznu a digitálnu tvorbu rodáka z Richmondu ocenilo za prínos modernej hollywoodskej tvorbe, na ktorej sa podieľal nielen ako herec, ale aj ako filmár.

slovakia

left justify in out

Cenu v minulosti dostali napríklad Clint Eastwood, Robert De Niro, Goldie Hawn, Dustin Hoffman, Tom Hanks, Hugh Jackman, Steve Martin, Julianne Moore, Al Pacino, Sidney Poitier, Julia Roberts, Tom Cruise, Martin Scorsese, Kevin Spacey, Steven Spielberg či Jimmy Stewart. Sedemdesiatdeväťročný Beatty si cenu prevzal v stredu počas jubilejného 30. ročníka podujatia Gala Salute, na ktorom ho sprevádzala jeho manželka, herečka, Annette Bening.


Henry Warren Beatty zaujal ako gangster Clyde Barrow v dráme Bonnie a Clyde (1967), ktorá mu vyniesla nominácie na Oscary v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe a Najlepší film. V roku 1976 ho na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovali za scenár romantickej komédie Šampón (1975), v roku 1979 si fantasy komédiou Nebo môže počkať (1978) vyslúžil štyri nominácie za scenár, réžiu, herecký výkon v hlavnej úlohe i v kategórii Najlepší film, v roku 1982 získal za réžiu snímky Červení (1981) svojho zatiaľ jediného Oscara. Film, ktorý si vyslúžil celkovo dvanásť nominácií na ceny Akadémie a z nich získal tri sošky, vyniesol samotnému Beattymu celkovo štyri nominácie. Ďalšie dve nominácie v kategóriách Najlepší film a Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe získal v roku 1992 za kriminálnu drámu Bugsy (1991). Zatiaľ naposledy ho nominovali v roku 1999 za scenár snímky Bulworth (1998). V roku 2000 mu Akadémia udelila Irving G. Thalberg Memorial Award.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies