Americký Federálny úrad pre letectvo zakázal prelety ponad Sýriu

NETKY.SK • 19 August 2014, 06:57 • 2 min
Americký Federálny úrad pre letectvo zakázal prelety ponad Sýriu

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v pondelok až do odvolania zakázal všetkým civilným leteckým spoločnostiam v krajine letieť cez vzdušný priestor Sýrie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zdôvodnil to novými poznatkami o "závažných potenciálnych hrozbách" vyplývajúcich z pokračujúcej občianskej vojny v Sýrii, uviedli agentúry DPA a Reuters. Niektoré z ozbrojených extrémistických skupín majú podľa FAA k dispozícii protilietadlové zbrane, ktorými už zostrelili stroje sýrskej armády.
      

Doteraz platilo nariadenie FAA, na základe ktorého museli americké spoločnosti lety do Sýrie a cez jej vzdušný priestor iba nahlásiť. Úrad im však dôrazne odporúčal, aby sa tejto krajine vyhýbali. Od roku 2011 si občianska vojna v Sýrii vyžiadala okolo 170.000 obetí.
      

Z dôvodu zhoršenia bezpečnostnej situácie zakázal FAA už 8. augusta leteckým spoločnostiam z USA prelety nad Irakom, kde bojujú iracké bezpečnostné sily a ich spojenci bojujú s islamskými militantmi. Nariadenie sa vzťahuje na všetky lietadlá registrované v USA a pilotov s licenciou FAA. Netýka sa strojov, ktoré prevádzkujú zahraničné letecké spoločnosti. Výnimka sa vzťahuje i na lety, ktoré odsúhlasí vláda USA alebo na lety v prípade mimoriadnych situácií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies