Americký Fed ukončil program stimulov

NETKY.SK • 30 Október 2014, 08:11 • 2 min
Americký Fed ukončil program stimulov

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) ukončil program nakupovania dlhopisov. Americká centrálna banka o tom informovala v stredu.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa mesačný objem nakupovaných dlhopisov pohyboval na úrovni 85 mld. USD. Predstavitelia Fedu však tento objem postupne znižovali až na 15 mld. USD mesačne. Banka sa totiž postupne odvracala od opatrení, ktoré bojovali s recesiou v krízových rokoch 2007 až 2009.

 

K stredajšiemu rozhodnutiu prispela priaznivejšia situácia na americkom trhu práce. Fed vo svojom stanovisku uviedol, že voľné kapacity v rámci pracovných síl v krajine sa postupne zmenšujú. Fed od decembra 2008 udržiava úrokové sadzby v blízkosti nuly. Americká centrálna banka navyše formou troch programov nákupu aktív zvýšila svoju bilanciu viac než štvornásobne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies