Americký exprezident Jimmy Carter navštívi KĽDR kvôli väznenému Američanovi

NETKY.SK • 24 August 2010, 12:38 • 2 min
Americký exprezident Jimmy Carter navštívi KĽDR kvôli väznenému Američanovi

Americký exprezident Jimmy Carter navštívi KĽDR kvôli väznenému Američanovi

slovakia

left justify in out

Bývalý americký prezident Jimmy Carter už čoskoro navštívi Severnú Kóreu, kde sa pokúsi dosiahnuť prepustenie uväzneného Američana Aijalona Mahliho Gomesa. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
      Carter (85) pocestuje ako súkromná osoba, bez zástupcov americkej vlády. Ohlásená návšteva sa uskutoční v čase, keď sa na Kórejskom polostrove zhoršili vzťahy po torpédovaní juhokórejskej bojovej lode.
      Soul z marcového útoku obvinil KĽDR a Washington prijal voči Pchjongjangu sprísnené sankcie. USA aj Južná Kórea uviedli, že KĽDR najprv musí prijať zodpovednosť, potom sa zváži návrat k dialógu.
      Pôjde už o druhý pokus o oslobodenie Gomesa (30), ktorý bol odsúdený na osem rokov ťažkých prác za ilegálne vniknutie do KĽDR. Minulý mesiac kórejské médiá uviedli, že sa pokúsil o samovraždu.
      Začiatkom augusta navštívila Pchjongjang štvorčlenná americká delegácia, ale prepustenie väzňa nezabezpečila. Predstavitelia USA správu o Carterovej návšteve nekomentovali s tým, že taká akcia je súkromnou humanitárnou misiou.
      Bývalý prezident USA Bill Clinton uskutočnil vlani podobnú návštevu KĽDR a podarilo sa mu dosiahnuť prepustenie dvoch amerických novinárok, ktoré tiež zadržali za ilegálny vstup do krajiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona