Americký ekonóm Paul Anthony Samuelson získal Nobelovu cenu

NETKY.SK • 12 December 2014, 13:20 • 2 min
Americký ekonóm Paul Anthony Samuelson získal Nobelovu cenu

GARY/BRATISLAVA - Americký ekonóm Paul Anthony Samuelson v roku 1970 ako prvý Američan získal Nobelovu cenu za ekonómiu. Od jej ustanovenia bol jej druhým nositeľom.

slovakia

left justify in out

Prispel k rozvoju matematickej ekonómie, teórie správania sa spotrebiteľa, teórie všeobecnej ekonomickej rovnováhy, sformuloval model akcelerátora a multiplikátora. Zjednotil ekonomickú terminológiu. Pri analýzach zásadne využíval matematické metódy.
     

Paul Anthony Samuelson sa narodil 15. mája 1915 v Gary (štát Indiana, USA) a už ako 16-ročný začal študovať na univerzite v americkom Chicagu. Titul doktora filozofie získal na americkej Harvardovej univerzite. Riadnym profesorom sa stal ako 32-ročný. Potom pôsobil 25 rokov na Massachusetts Institute of Technology (Massachusettský technologický inštitút - MIT). Vytvoril ekonomický odbor inštitútu, v ktorom pôsobili Robert Solow, Paul Krugman, Franco Modigliani, Robert Merton a Joseph Stiglitz - všetci sa stali nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu.
     

Bol ekonomickým poradcom prezidentov Johna Fitzgeralda Kennedyho a Lyndona Bainesa Johnsona a roky pôsobil ako konzultant amerického ministerstva financií.
     

Ekonóm Samuelson písal pravidelne do týždenníka Newsweek a vo svojich článkoch zostal verný liberálnej Keynesovej ekonomickej teórii.
     

Laureátom Nobelovej ceny za ekonómiu sa stal v roku 1970, získal ju ako ocenenie rozvoja statickej a dynamickej teórie v ekonómii a za zvýšenie úrovne analýzy v ekonomickej vede.
     

Napísal najpredávanejšiu učebnicu o ekonómii pod názvom Ekonómia (Economics). Jej prvé vydanie sa dostalo na pulty kníhkupectiev v roku 1948. Dielo vyšlo v 40 jazykoch v celkovom náklade asi štyri milióny exemplárov.
     

Paul Anthony Samuelson zomrel 13. decembra 2009 vo veku 94 rokov v Belmonte v štáte Massachusetts (USA). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies