Americký dron zabil v Jemene dvoch podozrivých militantov

NETKY.SK • 30 Január 2017, 11:35 • 2 min
Americký dron zabil v Jemene dvoch podozrivých militantov

SANÁ - Pravdepodobne americký dron zabil dvoch mužov podozrivých z členstva v miestnej odnoži teroristickej organizácie al-Káida.

slovakia

left justify in out

Oznámili to dnes ráno miestni predstavitelia len niekoľko hodín po tom, ako americké komandá podnikli prvú vojenskú operáciu odsúhlasenú novým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

 

Bezpilotné lietadlo zasiahlo vozidlo v meste Bajhán, provincia Šabwa. Viezli sa v ňom dvaja podozriví príslušníci organizácie al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP). Agentúra Reuters na základe svojich zistení napísala, že pri útoku prišli o život obaja podozriví extrémisti.

 

Podľa amerických úradov je AQAP naďalej vážnou hrozbou. Jemen sa zmieta v občianskej vojne, v ktorej vláda podporovaná Saudskou Arábiou bojuje s šiitskými povstalcami. Konflikt a chaos v krajine pre vlastné ciele využívajú okrem extrémistov z odnože al-Káidy aj militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Spojené štáty považujú AQAP - odnož al-Káidy v Jemene - za najväčšiu hrozbu voči svojim regionálnym záujmom. V Jemene preto podnikli desiatky náletov podnikaných dronmi aj počas úradovania predchádzajúcej hlavy štátu Baracka Obamu.

 

Útoky dronom zamerané voči militantom americká strana potvrdila, k jednotlivým operáciám sa však nevyjadruje.

Komandá armády USA uskutočnili v nedeľu v Jemene zásah proti AQAP, pri ktorom podľa vlastných údajov usmrtili 14 militantov tejto extrémistickej organizácie. Predstavitelia jemenských bezpečnostných zložiek a kmeňov uviedli, že medzi usmrtenými osobami sú traja poprední lídri al-Káidy v danej oblasti.

 

Podľa vyhlásenia ústredného velenia ozbrojených síl USA pri zásahu v okrese Radáa v jemenskej provincii Bajdá zahynul taktiež jeden zo zúčastnených vojakov, ktorý predstavuje prvú známu bojovú stratu americkej armády od nástupu nového prezidenta Trumpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies