Americký dohľad žaluje 13 bánk pre manipuláciu so sadzbou Libor

NETKY.SK • 24 September 2013, 15:12 • 2 min
Americký dohľad žaluje 13 bánk pre manipuláciu so sadzbou Libor

CHICAGO - Americký dohľad nad úverovými družstevnými bankami National Credit Union Administration (NCUA) podala žalobu na 13 finančných inštitútov.

slovakia

left justify in out

Obviňuje ich z nezákonnej manipulácie s referenčnou úrokovou sadzbou Libor. Medzi obvinenými sú napríklad JPMorgan Chase, Barclays a Credit Suisse Group. Informovala o tom agentúra Bloomberg. NCUA uviedla, že žalobu podala v pondelok (23. 9.) na súde v Kansase. Údajná manipulácia "spôsobila straty príjmov z investícií a ďalších aktív piatich skrachovaných úverových družstevných bánk: U.S. Central, WesCorp, Members United, Southwest a Constitution," uviedla dnes NCUA.

NCUA obviňuje 13 bánk, že poskytovali falošné informácie týkajúce sa denného prieskumu asociácie britských bankárov BBA, ktorý sa pýta finančných inštitútov, koľko by stálo požičanie peňazí navzájom na rozličný čas v 10 rozličných menách. Referenčná úroková sadzba Libor sa používa pri medzibankových pôžičkách na londýnskom medzibankovom trhu. Od nej sa odvíja úročenie derivátov a ďalších finančných produktov, ako sú hypotéky, v objeme biliónov dolárov.

Falošné informácie umožnili obvineným bankám profitovať z investícií spojených so sadzbou Libor, znížiť náklady na obsluhu dlhu, klamať o svojej úverovej dôveryhodnosti a pripraviť investorov o úrokové platby, ktoré im mali vyplatiť, uviedla NCUA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona