Americký diplomat v Maďarsku: Orbánove kroky vedú k zastrašovaniu MVO

NETKY.SK • 9 Október 2014, 18:03 • 2 min
Americký diplomat v Maďarsku: Orbánove kroky vedú k zastrašovaniu MVO

BUDAPEŠŤ - Úspešná občianska spoločnosť môže pomáhať skutočnému a priebežnému dialógu medzi ľuďmi a vládou, čo je dôležité pre obe strany.

slovakia

left justify in out

Séria krokov maďarskej vlády v uplynulom období však vedie k zúženiu možností a k zastrašovaniu, vyhlásil dnes v Budapešti chargé d'affaires veľvyslanectva Spojených štátov v Budapešti André Goodfriend.
     

Americký diplomat podľa agentúry MTI vystúpil na tlačovej konferencii, na ktorej predstavili správu Agentúry Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj (USAID) o vývoji občianskej spoločnosti za rok 2013.
     

Goodfried zdôraznil, že v Maďarsku síce funguje množstvo občianskych organizácií a nedávne kauzy sa dotýkajú iba niekoľkých z nich, fakty sú však jednoznačné a vyvolávajú obavy.
     

USA sú priateľom Maďarska, vyhlásil v stredu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. V súvislosti s kritikou USA týkajúcou sa Maďarska šéf rezortu diplomacie povedal, že Maďarsko počúva hlas priateľov.
     

Na nedávnu kritiku amerického prezidenta Baracka Obamu a bývalého prezidenta Billa Clintona reagoval Szijjártó slovami: "Tí, ktorí im povedali, že v Maďarsku platí všeobecné vládne obmedzovanie občianskych organizácií a je na ne vyvíjaný nátlak, nehovorili pravdu a zavádzali ich."
     

Obama na podujatí Clinton Global Initiative koncom septembra v New Yorku podotkol, že v niektorých krajinách sveta sa množia útoky voči občianskym organizáciám. "Od Maďarska až po Egypt občianska spoločnosť čoraz viac čelí nekonečnej regulácii a zjavnému zastrašovaniu," povedal prezident USA.
     

Podobnú kritiku postojov maďarskej vlády vyslovila začiatkom októbra aj tajomníčka rezortu americkej diplomacie pre oblasť Európy Victoria Nulandová na fóre vo Washingtone. Túto kritiku však maďarský minister odmietol so zdôvodnením, že v regióne Maďarska žijú ľudia, ktorí majú radi slobodu, preto by nezniesli, keby ktokoľvek chcel túto slobodu obmedzovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies