Americkú misionárku, ktorá sa v Libérii infikovala ebolou, previezli do Atlanty

NETKY.SK • 6 August 2014, 06:52 • 2 min
Americkú misionárku, ktorá sa v Libérii infikovala ebolou, previezli do Atlanty

ATLANTA - Americkú misionárku Nancy Writebolovú (59), u ktorej diagnostikovali v Libérii ebolu, previezlo dnes špeciálne upravené lietadlo do Atlanty, kde je už od soboty so symptómami rovnakého ochorenia zisteného tiež v Libérii jej krajan, lekár Kent Brantly.

slovakia

left justify in out

Writebolová bola v izolácii v Libérii od momentu stanovenia vážnej diagnózy, napísala agentúra AP, podľa ktorej bola s cudzou pomocou schopná pohybu po vlastných nohách.

 

Podobne ako skôr prevezený lekár poskytujú špecialisti aj misionárke experimentálny preparát od výrobcu z kalifornského San Diega, ktorý sa opiera o protilátky. Podľa informácií spravodajskej televízie CNN sa zdravotný stav 33-ročného Brantlyho po podaní prípravku v priebehu jedinej hodiny zlepšil. Experti sú však vzhľadom na fakt, že preparát nebol doteraz testovaný na ľuďoch, s prognózami a s ohľadom na možné riziká veľmi zdržanliví.

 

Jeden z nich - Thomas Geisbert z University of Texas, ktorý patrí medzi popredných odborníkov na ebolu, pochybuje o tak rýchlej účinnosti preparátu. "Je nerealistické očakávať, že tak vážne klinické symptómy zmiznú v priebehu hodiny. To sa stáva iba vo filmoch," citovala jeho slová agentúra DPA. Napriek tomu však Geisbert vzhľadom na údaje z doterajšieho testovania lieku, ktoré považuje za fenomenálne a podľa neho skrývajú iba minimum rizík, vníma rozhodnutie použiť ho v danej situácii za veľmi dobrú voľbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona