Americkú džihádistku Jane odsúdili na 10 rokov za plán vraždy karikaturistu

NETKY.SK • 7 Január 2014, 07:34 • 2 min
Americkú džihádistku Jane odsúdili na 10 rokov za plán vraždy karikaturistu

WASHINGTON - Američanku z Pensylvánie, ktorá konvertovala na islam a stala sa známou pod prezývkou Jihad Jane, odsúdil dnes súd vo Filadelfii na desať rokov väzenia za poskytovanie pomoci teroristom a prípravy zabitia švédskeho umelca Larsa Vilksa, autora kontroverznej karikatúry proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

Hoci 50-ročnej žene hrozil doživotný trest a obžaloba žiadala najmenej niekoľko desaťročí väzenia, sudca sa stotožnil s odporúčaním vládnych úradov na udelenie zníženého trestu, pretože obvinená po celú dobu spolupracovala s vyšetrovateľmi a poskytla im množstvo cenných informácií o teroristoch. LaRoseová podľa agentúry Press Association na súdnom pojednávaní povedala, že už nechce mať nikdy s džihádom nič spoločné, zároveň však priznala, že v čase prípravy útoku bola myšlienkou boja v mene islamu posadnutá "od rána do večera".

 

Colleen LaRoseovú obžalovali, že spolu s inými pripravovala prostredníctvom internetu v roku 2009 zabitie Vilksa. Švéd v roku 2007 zobrazil proroka Mohameda spôsobom, urážajúcim moslimov.

Prípad ženy, ktorá v internetovej komunikácii používala mená Jihad Jane a Fatima LaRose, poukázal podľa amerických úradov na to, ako sa teroristické skupiny snažia zverbovať Američanov na svoje vlastné ciele.

Svetlovlasá Američanka s modrými očami z Pennsburgu v Pensylvánii je vo väzbe od roku 2010. Podľa obžaloby verbovala mužov cez internet, aby sa v južnej Ázii a Európe zapájali do "násilného džihádu".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies