Americkú centrálnu banku s veľkou pravdepodobnosťou povedie prvýkrát žena

NETKY.SK • 18 September 2013, 07:26 • 2 min
Americkú centrálnu banku s veľkou pravdepodobnosťou povedie prvýkrát žena

WASHINGTON - Šance, že do čela americkej centrálnej banky sa prvýkrát v histórii postaví žena, rýchlo rastú.

slovakia

left justify in out

Po stiahnutí kandidatúry na najvyšší post vo Federálnom rezervnom systéme (Fed) zo strany Lawrencea Summersa je stále viac ekonómov presvedčených, že prezident Barack Obama na túto funkciu nominuje Janet Yellenovú. Funkčné obdobie súčasného prezidenta Fedu Bena Bernankeho sa skončí 31. januára budúceho roka. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Až 56 zo 65 oslovených ekonómov uviedlo, že Obama po rozhodnutí Summersa nominuje Yellenovú, ktorá v súčasnosti zastáva post viceprezidentky banky. V pôvodnom prieskume zo 6. septembra, teda ešte pred Summersovým stiahnutím kandidatúry, 45 % ekonómov očakávalo, že prezident sa rozhodne práve pre Summersa, ministra financií z éry Billa Clintona a šéfa ekonomických poradcov Bieleho domu za prvej Obamovej vlády. Výber Yellenovej predpokladalo 38 % opýtaných ekonómov. "Pre prezidenta bude dôležité nominovať človeka, ktorý nevyvolá ostré diskusie v Senáte a so schválením nominácie tak nebudú problémy," povedala Sarah Binderová zo spoločnosti Brookings Institution. Nomináciu totiž musí potvrdiť Senát. "Yellenová túto podmienku jednoznačne spĺňa," dodala.

Summers stiahol svoju kandidatúru v týchto dňoch práve preto, aby zbytočne nevyvolal spory medzi politikmi. Niektorí demokrati totiž už teraz dali najavo, že majú voči nemu výhrady. Poukazujú najmä na to, že ako minister financií uprednostňoval dereguláciu trhu, takže podľa nich je čiastočne zodpovedný za problémy finančného sektora, ktoré neskôr viedli k finančnej kríze v roku 2008. Navyše, Yellenová podľa nich lepšie nadviaže na Bernankeho menovú politiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies